Pod odborným dohledem učitele odborného výcviku Jana Málka se tu každý den již od rána připravují všelijaké dobroty. „Akorát vykosťuji vepřovou plec. Řekl bych, že je pro mě těžší samotná výroba masa. U ní se dá dost pokazit,“ mluví z vlastní zkušenosti Pavel, žák třetího ročníku. S dalšími spolužáky, i těmi mladšími, plně využívají učebny pro výcvik.
Do ní navíc vedení školy pořídilo žákům moderní přístroje, které pro svůj obor potřebují. „Máme tu řeznický kutr, který dokáže namíchat veškeré výrobky od salámů po párky. V konvektomatu s udicím modulem vyrábíme několik druhů uzenin a dalších masných výrobků. Pořídili jsme žákům lepší mlýnek na maso, denně se dá namlít až 20 kilo. Nezbytnou součástí je také narážka,“ ukazuje na nové přístroje Jan Málek, učitel odborného výcviku oboru Řezník – uzenář, jenž se na ústecké škole vyučil.
Samotní žáci si nové vybavení učebny pochvalují. Ti starší sami bourají maso, pak ho vykostí a vyrábějí dobroty – jitrnice, jelita, tlačenky, klobásy. Udí žebra či škvaří sádlo. V Ústeckém kraji je tento obor zastoupen pouze v krajském městě a na Střední škole technické, gastronomické a automobilní v Chomutově. „Je dobré, že každý vyučený si najde uplatnění. Už v červnu nám volají z marketů nebo z obchodů, kolik budeme mít lidí. Hodně kluků se uchytí i v zahraničí, kde si vydělají pěkné peníze. Tři kluci, co se tu loni vyučili, jsou ve Švýcarsku a Německu,“ je pyšný na své žáky Málek.
V letošním školním roce je v oboru šest žáků v prvním ročníku, osm ve druhém a čtyři ve třetím ročníku. „Byly doby, kdy jsme měli dvě třídy plné žáků, kterým se věnovali čtyři mistři. Teď jsem tu jen já,“ konstatuje učitel odborného výcviku. Co je ale důležité, obor nikdy nezmizí. Maso se bude jíst v různých podobách pořád.

Žáci třetího ročníku oboru Řezník - uzenář už umí vykostit maso

Moderní přístroje zjednodušují žákům výuku

V tomto konvektomatu se udí maso