Orientační nabídka


 

Most ozdobí boxerský šampion Lukáš Konečný i hokejista Jiří Šlégr

001
Pouť kampaně Žijeme Londýnem po Ústeckém kraji úspěšně pokračuje. Na velkoformátové olympijské fotografie a edukační program pro žáky základních škol se v pátek 20. dubna může těšit Most. Na náměstí Velké mostecké stávky se to však bude hemžit i živými sportovními hvězdami.
Tisková zpráva z 19. dubna 2012
 

 
 

Fanoušci se mohou těšit na prvního českého profesionálního mistra světa v boxu Lukáše Konečného, zlatého hokejistu z Nagana 1998 Jiřího Šlégra, běžkyni na lyžích a olympijskou vítězku z Turína 2006 Kateřinu Neumannovou nebo trojnásobnou olympijskou medailistku v běhu na lyžích Květu Peckovou.

Výstava sedmadvaceti fotografií vyroste v centru Mostu během dneška, její slavnostní zahájení bude následovat o den později, v pátek 20. dubna od 10:30 hodin na náměstí Velké mostecké stávky u obchodního centra. Kromě úspěšných sportovců a olympioniků se výstavy zúčastní i žáci mosteckých základních škol, pro které je ve stejný den připraven edukační program. Kromě prohlídky fotografií je čeká také malá výstavka sportovních artefaktů přítomných hostů i autogramiáda.

„Kampaň Žijeme Londýnem rád podpořím, protože ji považuji za pozitivní způsob k propagaci sportu i ušlechtilých olympijských myšlenek především mezi mladou generací. Navíc od samého začátku jsem jedním z jejích patronů. V severních Čechách vyrostlo v minulosti mnoho vynikajících sportovců a jsem přesvědčen, že tato kampaň inspiruje jejich další následovníky,“ říká Jiří Šlégr, jeden ze zlatých hokejistů z olympiády v Naganu 1998, který fanouškům přiveze ukázat i zlatou medaili z tohoto historického turnaje.

Výstava slavných okamžiků československého i českého olympismu, které jsou zachyceny na velkoformátových fotografiích, bude v Mostu nainstalována pod širým nebem až do úterý 24. dubna. Fotografie jsou navíc podsvícené speciálním osvětlením a dobře viditelné i po setmění.

Expozice začíná fotkou českých sportovců na slavnostním zahájení OH ve Stockholmu roku 1912, kdy poprvé v historii pochodovali s vlastní českou vlajkou, a končí nástupem na zimních hrách ve Vancouveru 2010, kde nese vlajku Jaromír Jágr. Nejstarší fotografie zachycuje Františka Jandu-Suka, vůbec prvního Čecha, jenž se umístil na olympijských stupních vítězů, když získal stříbro v hodu diskem (1900). Další vzácné snímky ukazují například Emila Zátopka, Danu Zátopkovou či Věru Čáslavskou.

Kampaň Žijeme Londýnem navštíví v Mostě také školáky. Její edukační část s názvem Každý může být vítězem je zaměřena na žáky 6. a 7. tříd. V pátek 20. dubna je čekají dvě besedy v kině Kosmos a mohou se těšit na atraktivní hosty: lyžařku Kateřinu Neumannovou doplní v první části programu od 9 do 10 hodin boxer Lukáš Konečný, v druhé části od 11 do 12 hodin nahradí šampiona z ringu lyžařka Květa Pecková.

„Se školáky jsem se setkal už loni v červnu v Ústí nad Labem a jejich zájem byl obrovský. Hodně je překvapilo, když jsem jim řekl, že jsem v mládí provozoval také jiné sporty než box – dělal jsem judo a hrál i hokej. Myslím, že je velice důležité vyzkoušet více disciplín. Největší ohlas mezi dětmi však mělo, když jsem na sebe prozradil, že jsem dokonce tancoval! V ringu však žádný velký tanečník nejsem,“ přiznává Lukáš Konečný, první český profesionální mistr světa v boxu a účastník olympiády v Sydney 2000.

Součástí programu, kterým provází moderátor Petr Svěcený, jsou filmové sestřihy významných okamžiků z československé a české olympijské historie a interaktivní program se znalostními kvízy a soutěžemi z oblasti sportu, zeměpisu, historie, ekologie a zdravého životního stylu. Fanoušci mohou sledovat novinky kampaně Žijeme Londýnem na webových stránkách www.zijemelondynem.cz či na Facebooku www.facebook.com/olympijskytym.

Více informací: Alexandr Kliment, 606 923 441, kliment@olympic.cz

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 19.4.2012 / 19.4.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém