Orientační nabídka


 

Myslíme na rozvoj celého regionu, aby se tu lidem dobře žilo

Operační program spravedlivá transformace je určený pro kraje dlouhodobě postižené těžbou, aby se vyrovnaly s důsledky odklonu od těžby. Cílem je umožnit regionům a lidem řešit sociální, hospodářské a environmentální dopady transformace.
Reakce na článek v A2Alarm z 28.1.2024 Vzdělání? Ne, raději továrny. Transformací k udržení statu quo v Ústeckém kraji
01
 

 
 

V Ústeckém kraji se z OP Spravedlivá transformace financuje např. modernizace školské infrastruktury – konektivita škol a odborné učebny, také vzdělávání ve firmách, projekty pro rozvoj podnikání malých a středních podniků, obnova krajiny postižené těžbou uhlí, odpadové hospodářství, kreativní průmysl, v oblasti sociální pak podpora sociální práce a prevence předčasných odchodů žáků ze základních škol a nedokončeného základního vzdělání. Nechybí ani podpora projektů v oblasti výzkumu a vývoje a posílení vědeckovýzkumných kapacit. Všechna tato důležitá témata včetně podpory vzdělanosti a zvyšování kvalifikace obyvatel kraj podporuje nejen jako součást OPST, ale také ve svých krajských programech. Není to tedy tak, že by kraj nečinně čekal na peníze z Evropské unie.

To je příklad i kritizované absence náborových příspěvků pro učitele. Není důvod, aby na ně Ústecký kraj čerpal prostředky z OPST ve chvíli, kdy má vlastní funkční dotační titul – Náborové příspěvky pro pedagogy.

Pak je možné, aby šla velká část finančního objemu proudila třeba v podobě voucherů na podporu místních podnikatelů.

Oblasti podpory jsou ve shodě se zástupci odborných pracovních skupin vybrané a připravené nejen tak, aby odpovídaly zaměření celého operačního programu, ale také se znalostí regionu a jeho potřeb. Diskuze o nich od počátku probíhá veřejně.

 

V rámci např. strategických projektů jsou připravené aktivity zaměřené na moderní zdroje energie a jejich využití, na vodíkovou mobilitu, na vzdělávání, vědu a výzkum. Nejedná se o výstavbu továren a už vůbec ne o těžbu uhlí.

Aktivity, které by se měly v Ústeckém kraji realizovat se zapojením prostředků z OPST, všechny míří k rozvoji regionu, k posunu k moderním technologiím, k využití nových zdrojů energie, a především k podpoře místních lidí, jejich vzdělanosti, kvalifikace, kreativity, podnikatelských záměrů a zvýšení kvality jejich života.

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 22.2.2024 / 22.2.2024
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém