Orientační nabídka


 

Na hejtmanství se představil maďarský ambasador

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Laszlo Szöke
Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje a Václav Hofmann, předseda výboru pro národnostní menšiny krajského zastupitelstva přijali (26.3.) na tomto úřadu mimořádného a zplnomocněného velvyslance Maďarské republiky László Szöke.
 

 
 

Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje a Václav Hofmann, předseda výboru pro národnostní menšiny krajského zastupitelstva přijali (26.3.) na tomto úřadu mimořádného a zplnomocněného velvyslance Maďarské republiky László Szöke. Účelem jeho návštěvy bylo podle jeho slov seznámit se s novým vedení krajské samosprávy, požádat její představitele o pokračování spolupráce mezi lidmi obou zemí, respektive kraje a navázání na vše dobré, co bylo doposud pro národnostní menšinu Maďarů v Ústeckém kraji  uděláno.

Jana Vaňhová velvyslanci řekla, že jí záleží na dobrých vztazích Čechy a Maďary a vzájemném rozvíjení a poznávání kultur obou národů. „Ústecký kraj má lidem, kteří tu žijí i návštěvníkům co nabídnout. Není  dávno pravda, že jsme krajem špinavým a nehezkým.A je nám upřímně líto, že 78% Maďarů, kteří přijíždějí do České republiky, končí svoji cestu v hlavním městě. Pokuste se to změnit, přimějte je k výletům do našeho kraje, jsem přesvědčená, že nebudou nespokojení,“ komentovala hejtmanka nelichotivá statistická čísla turistické návštěvnosti. Maďarský velvyslanec odpověděl: “Ze svého postu se budu snažit o to, aby více Maďarů poznávalo  váš sever Čech. Mám například dobré kontakty v Budapešti na významnou cestovní agenturu, která zprostředkovává výjezdy do vaší země. Slibuji, že za to budu lobovat. Dostalo se mi do rukou hodně českých publikací s nádhernými obrázky přírody a krajin, bohužel z Ústeckého kraje jich tam bylo jen poskrovnu.. Už proto mé návštěvy musí být početnější a častější. Je to můj dluh vůči vašemu kraji,“ konstatoval host.

 V neformální diskusi se zajímal  mimo jiné také o problematiku dalších národnostních menšin, které v Ústeckém kraji žijí. Na adresu Maďarů, žijících v České republice ( je jich celkem 20 tisíc, z toho v kraji 5 tisíc) se vyjádřil bezprostředně:“Je dobré být Maďarem v České republice.“

V našem kraji žije, jak již bylo řečeno, na 5 tisíc Maďarů, většina z nich k nám přišla po roce 1945. Založila tu své rodiny a dnes žijí ve smíšených manželstvích.(Jejich potomci k lítosti ambasadora se víc už cítí Čechy.) Mnozí se angažují ve svazu Maďarů, jedna z aktivních organizací pracuje v Teplicích. Podle ambasadora má maďarská menšina založené svazy dnes už ve všech krajích republiky a s Čechy se cítí dobře, jsou dobrými sousedy a přáteli. „Mne, jako velvyslance těší, že se dokázali sžít a bezprostředně tak šíří to, co je jim vlastní – svoji kulturu a umění. To není málo.“

V závěru návštěvy pozvala Jana Vaňhová maďarského velvyslance na květnovou projížďku novou  lodí Porta Bohemica 1 po největší české řece Labi, kdy tato akce., organizována krajem, bude jednou z řady prezentací přitažlivého programu pro zástupce cestovního ruchu. Host její nabídku přijal.

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741,  737415959

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

Jana Vaňhová a Laszlo Söke
Hejtmanka Jana Vaňhová a Laszlo Szöke

 

Maďarský ambasador

 

Václav Hoffman
Václav Hoffman diskutuje s maďarským velvyslancem

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 27.3.2009 / 27.3.2009 | Zveřejnit od-do: 26.3.2009-26.4.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém