Orientační nabídka


 

Na kole i pěšky za kulturním dědictvím česko-německého pomezí. V rámci projektu vzniklo pět výletních tras

Za společným dědictvím na kole i pěšky - projekt, díky kterému se podařilo rozšířit síť tras pro cyklisty i pěší je ve své finální fázi. Nové trasy tvoří naučné okruhy a umožňují výletníkům objevit nepříliš známé části Šluknovského výběžku, Lužických hor a Žitavských hor (Zittauer Gebirge).
Tisková zpráva ze dne 9. května 2023
Účastníci promojízdy na turistickém mostě u Nové Huti v Lužických horách
 

 
 
Trasy jsou věnovány kráse podstávkových domů, poklidné krajině Českého Nizozemí, příběhem známého loupežníka Jana Karáska, historií měst v oblasti nebo výhledům z vrcholů lužických kopců a teras Jonsdorfského skalního města (Jonsdorfer Felsenstadt).
 
„Připravené trasy mají různou náročnost, ale mají co nabídnout dětem i dospělým. Na cyklookruhy je možné nastoupit z české i německé strany. Okruhy vedou po značených cyklotrasách s převážně zpevněnými povrchy. Zajímavostí je, že trasy opakované kříží státní hranice. Během výletů je možné ochutnávat lokální speciality. V oblasti lze využít i půjčovny elektrokol, které lze najít například ve Vysoké Lípě nebo Děčíně,“ shrnuje Jiří Řehák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro cestovní ruch.

Projekt je realizován Ústeckým krajem v čilé spolupráci s Libereckým krajem a Entwicklungsgesellschaft Niederschlesische Oberlausitz mbH. Hlavním cílem projektu je podpora turismu v příhraničních oblastech Ústeckého a Libereckého kraje a samozřejmě ve vybraných příhraničních oblastech Saska.

„V rámci projektové spolupráce se začátkem května konala dvoudenní promojízda. Téměř dvacetičlenná česko-německá skupina tvořená zástupci projektových partnerů, místní samosprávy, organizací destinačního managementu nebo odborníků na lidovou architekturu projela trasu vedoucí z Rumburku přes Groβschönau na Luž a poté se vrátila přes Stožecké sedlo, Chřibskou, Krásnou Lípu a Dymník zpět do Rumburka. Během obou dnů proběhla i diskuse o možnostech spolupráce v oblasti podpory běžkařských tras, linek veřejné dopravy nebo turistické infrastruktury. Součástí programu promojízdy byly také komentované prohlídky místních památek,“ doplnil Jiří Válka, vedoucí Oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Projekt je financován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Programu na podporu přeshraniční spolupráce ČR – Sasko 2014–2020. 

1
 

1
Výklad o architektuře podstávkových domů

2
Návštěva historických památek v česko-německém pomezí

 


 


 
Zodpovídá: Mgr.et Bc. Ondřej Nitsch
Vytvořeno / změněno: 9.5.2023 / 9.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém