Orientační nabídka


 

Na kraji jednali zástupci obcí o památkové péči

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Na kraji jednali zástupci obcí o památkové péči

Tisková zpráva ze dne 7.2.2003

Zástupci odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje se sešli s pracovníky obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, kteří působí na úseku památkové péče na prvním informativním setkání.

Nejvýznamnější část jednání byla věnována otázce financí v oblasti památkové péče. Pozornost kraje se soustředí především na financování památek poškozených loňskou srpnovou povodní a na památky celoregionálního významu. Peníze na tyto dvě oblasti by měly jít z Fondu obnovy Ústeckého kraje a z Fondu regionálního rozvoje Ústeckého kraje v rámci Programu záchrany architektonického a kulturního dědictví kraje pro rozvoj cestovního ruchu. V rámci tohoto programu bude rozděleno 14 milionů korun. Zástupce hejtmana Ústeckého kraje Zděnek Lavička k tomu poznamenal:„Finance budeme rozdělovat účelně a efektivně, zbytečně je nebudeme rozmělňovat. Památky chceme opravovat - pokud to bude možné - komplexně.“

V souvislosti s financováním památkové péče a reformou veřejné správy připomněli účastníci setkání také změny, které jsou způsobeny zánikem okresních úřadů. Ty rozdělovaly finanční prostředky na památkovou péči ze státního rozpočtu. Po jejich zániku by tyto finanční dotace měly obcím na základě jejich žádostí zprostředkovat buď pověřené obce nebo kraj.

Dále vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Petr Novák  připomněl hlavní úkoly kraje v oblasti památkové péče: od 1. 1. 2003 přechází v souvislostí s novelizací zákona o památkové péči na kraj především povinnost metodicky vést a řídit jednotlivé pověřené obce a řešit případná odvolací řízeni proti jejich rozhodnutí. Právě odvolacímu řízení byla v rámci setkání věnována zvýšená pozornost a zástupci kraje upozornili na zásadní chyby, kterých by se měli pracovníci obecních úřadů pověřených obcí při svém rozhodování v oblasti památkové péče vyvarovat.

Připravil: Vojtěch Krump,  odd. informací a styku s veřejností

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.2.2003 / 7.2.2003 | Zveřejnit od-do: 7.2.2003-7.5.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém