Orientační nabídka


 

Na kraji se jednalo o budoucnosti kojeneckých ústavů

Kam s dětmi po uzavření kojeneckých ústavů? Toto téma řešili na krajském úřadě 1. náměstek hejtmana Jiří Kulhánek, radní pro zdravotnictví Radim Laibl a zástupci Ministerstva pro sociální věci. Nová novela zákona o sociálně právní ochraně dětí totiž počítá s tím, že všechny děti do tří let by měly najít místo v náhradní péči rodinného typu – tedy u pěstounů.
Tisková zpráva ze dne 25. května 2023
Kojenecké ústavy
 

 
 
Pokud by se ale vhodný pěstoun nenašel, Ústecký kraj, jakožto zřizovatel kojeneckých ústavů, by rád umístil děti do tří let do jiného zařízení. Záměrem kraje je transformace stávajícího kojeneckého ústavu na sociální službu – domovy pro osoby se zdravotním postižením. Tento záměr představili zástupci kraje ředitelce odboru rodinné politiky a ochrany práv dětí MPSV Martině Štěpánkové Štýbrové a Janu Vrbickému, vedoucímu oddělení koncepce sociálních služeb.

„Zástupci z ministerstva zhodnotili naši složitou situaci a podpořili náš záměr, včetně dalších podpůrných aktivit, jakou je například kampaň na posílení pěstounské péče či mezikrajová spolupráce. I nadále budeme s ministerstvem společně koordinovat další kroky v dané věci,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Jiří Kulhánek.
  
Podle současné legislativy se mají nejmenší děti přestat umisťovat do ústavní péče nejpozději od roku 2025. S výjimkou dětí s těžkým zdravotním postižením a početných sourozeneckých skupin. Zákonodárci loni výjimku do zákona prosadili s tím, že se pro tyto děti hledají pěstouni jen obtížně. Proto měly kojenecké ústavy, dnes označované jako domovy pro děti do tří let, pro tyto děti fungovat i po roce 2024. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ale rozhodlo kojenecké ústavy zrušit úplně.

Jednání se zúčastnil 1. náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (vpravo) a Radim Laibl, radní pro zdravotnictví (uprostřed)
Jednání se zúčastnil 1. náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (vpravo) a Radim Laibl, radní pro zdravotnictví (uprostřed)

Za Ministerstvo pro sociální věci se schůzky účastnila ředitelka odboru rodinné politiky a ochrany práv děti Martina Štěpánková Štýbrová či Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb
Za Ministerstvo pro sociální věci se schůzky účastnila ředitelka odboru rodinné politiky a ochrany práv děti Martina Štěpánková Štýbrová či Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb

Přítomni byli též zaměstnanci krajského úřadu z odboru zdravotnictví
Přítomni byli též zaměstnanci krajského úřadu z odboru zdravotnictví či sociálních věcí

 

 

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 25.5.2023 / 25.5.2023 | Zveřejnit od: 25.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém