Orientační nabídka


 

Na krajském úřadě proběhla schůzka ke stavu ovzduší v Krupce

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Zástupci odboru životního prostředí krajského úřadu, Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem, Krajské hygienické stanice, Hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem-Kočkově, města Krupka, závodu Knauf a občanského sdružení Zdraví pro Krupku se v pátek 6. února sešli na Krajském úřadě Ústeckého kraje. Šlo o další z pravidelných pracovních schůzek, jejichž tématem je ovzduší v Krupce a míra jakou ho ovlivňuje činnost firmy Knauf Insulations působící v krupské průmyslové zóně.
 

 
 

     Zástupci odboru životního prostředí krajského úřadu, Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem, Krajské hygienické stanice, Hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem-Kočkově, města Krupka, závodu Knauf a občanského sdružení Zdraví pro Krupku se v pátek 6. února sešli na Krajském úřadě Ústeckého kraje. Šlo o další z pravidelných pracovních schůzek, jejichž tématem je ovzduší v Krupce a míra jakou ho ovlivňuje činnost firmy Knauf Insulations působící v krupské průmyslové zóně.

     Účastníci setkání byli v první řadě seznámeni s průběžnými výsledky měření koncentrací formaldehydu v ovzduší Krupky. Uvedené měření objednal Krajský úřad Ústeckého kraje u Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem v reakci na stížnosti sdružení Zdraví pro Krupku. Probíhá od loňského března na čtyřech místech v Krupce a okolí a skončí letos v únoru. Krajský úřad za toto měření zaplatí bezmála milion korun. Jak uvedl Jan Šubrt ze Zdravotního ústavu, dosavadní výsledky měření neprokázaly, že koncentrace formaldehydu v Krupce jsou vyšší než na jiných srovnatelných místech.

     O znečištění ovzduší Krupky informovali také zástupci hydrometeorologického ústavu. Ani jejich data nepotvrdila, že by obyvatelé Krupky dýchali horší vzduch než v jiných místech kraje.  Kromě toho meteorologové na žádost sdružení Zdraví pro Krupku vysvětlili, proč na začátku ledna v části Teplic a Krupce napadl sníh, ačkoli v okolních oblastech nesněžilo. Zástupci sdružení Zdraví pro Krupku měli obavy, že důvodem tohoto nezvyklého sněžení byla pára, kterou vypouští Knauf. Tyto domněnky ale meteorologové vyvrátili.

     Ke slovu přišli na schůzce také zástupci Knaufu. Ředitel závodu Jan Brázda představil novou technologii, která umožní se při výrobě obejít bez surovin, jež jsou zdrojem formaldehydu a fenolu. Dále ředitel Knaufu uvedl, že firma pracuje na dramatickém snížení emisních koncentrací také dalších škodlivin, jako je například čpavek nebo těkavé organické látky.

     Členové sdružení Zdraví pro Krupku tyto informace přivítali, přesto mají i nadále určité pochyby o kvalitě ovzduší v Krupce. Stěžují si především na občasný zápach a chtějí zjistit jeho původ. Zdravotní ústav pro tyto účely rozdal několika obyvatelům Krupky kanystry, do kterých je možné zachytit zapáchající vzduch a ten předat pracovníkům ústavu k prozkoumání. Sdružení bylo také doporučeno, aby požádalo město o zřízení stanice monitorující stav ovzduší v blízkosti Knaufu, který na její provoz slíbil finančně přispět.

      Další setkání ke stavu ovzduší Krupce a výsledkům měření, která tam probíhají, je plánováno na březen.

 

 

Připravila:  Veronika Kindlová, tisková mluvčí Ústeckého kraje

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 726; mob.tel 737 203 666

kindlova.veronika@kr-ustecky.cz

 

 
Zodpovídá: Mgr. Veronika Kindlová
Vytvořeno / změněno: 9.2.2009 / 9.2.2009 | Zveřejnit od-do: 9.2.2009-8.3.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém