Orientační nabídka


 

Na krajském úřadě se radili romští poradci a asistenti obcí s rozšířenou působností

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Romští poradci diskutovali s romskou koordinátorkou pro Ústecký kraj Evou Bajgerovou o zlepšující se spolupráci s obecní samosprávou a o možnostech přijímání národnostních menšin do Armády ČR a k Policii ČR. Vyslechli také informace o programu obecně prospěšné společnosti La Strada zaměřeného na prevenci obchodu se ženami.
 

 
 

Na krajském úřadě se radili romští poradci a asistenti obcí s rozšířenou působností

Tisková zpráva ze dne 7.11.2003

 

Poradu sezvala romská koordinátorka pro Ústecký kraj Eva Bajgerová. Na programu bylo mimo jiné projednání poznatků z činnosti romských poradců a asistentů, možnosti přijímání národnostních menšin do Armády ČR a k Polici ČR nebo informace o programu „Prevence obchodu se ženami“obecně prospěšné společnosti La Strada.

Eva Bajgerová úvodem konstatovala, že problematika romských komunit je lépe řešena v městech a obcích, v kterých působí romští poradci na plný úvazek. Vyzdvihla například nedávné založení výboru pro národnostní menšiny v Chomutově, projekt zaměřený na splácení dluhů na nájemném v Roudnici nad Labem nebo první výsledky občanského sdružení Vzájemná podpora z Teplicka, které získalo v  dotačním programu „Předcházení sociálního vyloučení v romských komunitách“ přes dva miliony korun.

Jedním z hostů porady byla Petra Kutálková z obecně prospěšné společnosti La Strada, která se v  České republice zabývá prevencí obchodu se ženami. Jak uvedla, ten, zejména ve vztahu k nucené prostituci, ohrožuje zejména mladé romské ženy. V jejím příspěvku také zaznělo, že region Ústeckého kraje patří mezi tři v České republice, v kterých se nejvíce rozmáhá i obchodování s lidmi za účelem nucených prací. Čím dál častěji se předmětem tohoto obchodu stávají i Romové, kteří uvízli v lichvářských dluhových pastech.

S romskými poradci a terénními pracovníky na jejich krajské poradě hovořili o možnostech uplatnění Romů v ozbrojených složkách také zástupci rekrutačního střediska Armády České republiky v Ústí nad Labem a Policie České republiky. JUDr.Josef Jágr ze Střední policejní školy v Brně podrobně popsal podmínky programu zaměřeného na získávání policistů z řad národnostních menšin, hrazeného z prostředků Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v České republice.

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 7.11.2003 / 7.11.2003 | Zveřejnit od-do: 7.11.2003-7.12.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém