Orientační nabídka


 

Na krajském úřadu se sešli realizátoři programů primární prevence užívání drog

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Na krajském úřadu se sešli realizátoři programů primární prevence užívání drog
V Ústeckém kraji se 9. března sešli realizátoři programů primární prevence užívání drog z Karlovarského, Libereckého a Ústeckého kraje. Setkání se uskutečnilo v rámci programu Zdravý kraj České republiky - Ústecký kraj. Účastníky setkání přivítali v jednacím sále krajského úřadu náměstek hejtmana Petr Fiala a krajský radní Vladimír Záhorský.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 9.3. 2006

 

Na krajském úřadu se sešli realizátoři programů primární prevence užívání drog

 

V Ústeckém kraji se 9. března sešli realizátoři programů primární prevence užívání drog z Karlovarského, Libereckého a Ústeckého kraje. Setkání se uskutečnilo v rámci programu Zdravý kraj České republiky – Ústecký kraj. Účastníky setkání přivítali v jednacím sále krajského úřadu náměstek hejtmana Petr Fiala a krajský radní Vladimír Záhorský. „Současný mladý člověk se nachází ve velice náročné situaci. Svět mu poskytuje nepřeberné množství možností, ze kterých může volit. Na jedné straně se mu nabízí mnoho dobrého a prospěšného. Na druhé straně se mu nabízejí volby nesoucí s sebou velká rizika. Rozdíl mezi oběma zpravidla nebývá zřejmý na první pohled. Snažíme se mladým lidem nabídnout pomoc při jejich rozhodování. Umíme upozornit na rizika, která s sebou nesou některé možnosti. Dokážeme prostřednictvím různých technik a metod rozvíjet schopnosti a dovednosti mladého člověka. To vše jsou prvky, které nabízí každý kvalitní preventivní program,“ řekl v úvodu setkání Petr Fiala.

Kromě prezentace aktuální situace v oblasti primární prevence užívání drog v jednotlivých krajích bylo na programu setkání také představení příkladů dobré praxe primární prevence v jednotlivých krajích. Ředitelka Pedagogicko psychologické poradny Ústeckého kraje Marie Šťastná v tomto bloku představila program Barvy života – aktivně smysluplná prevence. V rámci tohoto programu centrum provádí monitoring sociálně patologických jevů u žáků základních škol v Ústeckém kraji. Jedná se o sociálně psychologický výzkum inklinací žáků k různým formám rizikového chování (např. užívání drog, gamblerství nebo agresivní jednání). Výsledky výzkumu lze využít při tvorbě preventivních programů pro konkrétní třídní kolektiv.  Zástupkyně litvínovského občanského sdružení Porozumění pak seznámila účastníky s preventivním programem, který realizuje na speciálních školách.

Odpolední část setkání byla vyhrazena práci v tématických skupinách. V nich se účastnicí zabývali   například problematikou spolupráce obcí a škol v oblasti prevence užívání drog nebo školním selháváním u žáků a studentů středních škol a odborných učilišť souvisejícím s drogami.  Dalším z témat bylo pak například komunitní plánování aktivit primární prevence či vedení skupinových sezení s dětmi.  Účastníci setkání ocenili, že tématické skupiny byly zaměřeny na řešení případů, se kterými se potkávají ve své praxi.

 „Primární prevence se často ocitá na okraji zájmu veřejnosti. Bývá zaměňována za budování sportovišť, nebo za pouhé předávání informací. Veřejnost si často žádá velké akce se „zaručeným“ okamžitým výsledkem. Těžiště skutečně účinné primární prevence však leží v dlouhodobé intenzivní práci s jednotlivci i kolektivy a ve spolupráci všech zainteresovaných subjektů – zejména rodiny a školy. Programy primární prevence, obdobně jako jiné procesy učení, přinášejí plody jen pomalu a zúročí se za delší dobu. Myslím, že všichni, kteří se do této nenápadné a nedostatečně oceňované činnosti zapojují, zaslouží naše poděkování,“ uvedl Petr Fiala.

 

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

Na setkání se sešlo 110 účastníků z Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje
Na setkání se sešlo 110 účastníků z Ústeckého, Karlovarského a Libereckého kraje

Setkání zahájili náměstek hejtmana Petr Fiala (vlevo) a radní Vladimír Záhorský
Setkání zahájili náměstek hejtmana Petr Fiala (vlevo) a radní Vladimír Záhorský

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 10.3.2006 / 10.3.2006 | Zveřejnit od-do: 10.3.2006-10.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém