Orientační nabídka


 

Na Labi kotví unikátní kolesová loď

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
lod
V Děčíně kotví jedna z mála historických lodí, kterou Česká republika má. Jedná se o poslední kolesovou užitkovou loď, která se plaví po našich řekách a pravděpodobně i po evropských. Bylo jich dvanáct. Dvanáct kolesových remorkérů postavených proto, aby pomáhaly těžce naloženým soulodím překonat obtížné úseky našich vod.
Tisková zpráva ze dne 29. září 2015
 

 
 

Zbyl poslední. Poslední, který ještě dělá to, proč byl postaven. Je to zadokolesový motorový remorkér s názvem Beskydy.

 

Koncem loňského roku byl podán návrh na jeho prohlášení kulturní památkou a to nejen pro jeho jedinečnost, ale i pro strojní a další prvky, které připomínají doby starých lodí, jako je lodní telegraf, jehož charakteristický cinkavý zvuk každý zná z tematických filmů, klasické kormidelní kolo, které se dnes již vyskytuje už jen v muzeích.

 

Podle vyjádření Ministerstva kultury ČR je k procesu schválení nutný souhlas města Děčín, kde loď kotví, Ústeckého kraje a města Prahy, kde má sídlo majitel lodi.

 

Stavební úřad Magistrátu Města Děčín, jako místně a věcně příslušný orgán státní památkové péče, obdržel dne 4. srpna 2015 žádost Ministerstva kultury České republiky, odbor památkové péče vyjádření k návrhu na prohlášení věci za kulturní památku lodi Beskydy včetně jejího vybavení. "S prohlášením lodi, všech jejích pevných součástí, technického a strojního vybavení souhlasíme,“ sdělila Markéta Lakomá, tiskový mluvčí města Děčín.

 

Krajský úřad, podle vyjádření vedoucího odboru kultury pana Radka Spály, zaujal též souhlasné stanovisko. „Rozhodně to doporučujeme,“ říká Radek Spála. Zbývá již jen Praha, která se k věci ještě nevyjádřila. Snad se podaří tento unikát zachránit před osudem jeho bratří.

                                      

Připravil: Miroslav Neumaier

loď
Loď připlouvá do Děčína

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 29.9.2015 / 29.9.2015 | Zveřejnit od-do: 29.9.2015-28.10.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém