Orientační nabídka


 

Na případný výskyt ptačí chřipky je Ústecký kraj připraven

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Na krajském úřadu Ústeckého kraje , jeho odboru mimořádných situací, se konala schůzka zástupců šestnácti obcí s pověřenou působností, především jejich tajemníků bezpečnostních rad. Seznámili se mimo jiné s Pandemickým plánem Ústeckého kraje a dozvěděli řadu důležitých veterinárních a hygienických opatření pro zdolávání nebezpečné nákazy, včetně toho jak postupovat při sčítání drůbeže.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 7.3. 2006

Na případný výskyt ptačí chřipky je Ústecký kraj připraven.

Na možnou epidemii  ptačí chřipky udělali řadu opatření nejen veterináři, chystají se na ni také kompetentní pracovníci Ústeckého kraje. Ti, spolu s krajskou veterinární správou, připravili v souvislosti s možným výskytem ptačí chřipky organizační zajištění sčítání drůbeže. Krajská veterinární správa se prostřednictvím odboru mimořádných situací krajského úřadu obrátila již minulý týden na obce s rozšířenou působností a jejich odbory životního prostředí s žádostí o proškolení  konkrétních pracovníků s tím, že v případě potřeby budou dále proškolováni také aktivisté,  kteří budou delegovaní do obcí pro sčítání drůbeže v jednotlivých místech na svém území. Tyto dobrovolníky jmenuje obec v potřebném počtu tak, aby byli schopni v době vyhlášení mimořádných opatření, zajistit v první řadě sčítání veškeré drůbeže na katastru obce. Ve dnech 2. a 3. března byli  již proškoleni pracovníci  obcí v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově, Děčíně, Rumburku, Varnsdorfu, Litoměřicích, Roudnici, Lovosicích, Lounech, Žatci, Podbořanech, Teplicích,  Bílině, Litvínově a Kadani.

    Dnes (7.3.) se na krajském úřadu Ústeckého kraje, odboru mimořádných situací,  konala schůzka zástupců  šestnácti obcí  s pověřenou působností, především jejich tajemníků bezpečnostních rad. Schůzky se zúčastnil  také ředitelé Krajské hygienické stanice v Ústí n.L.  MUDr. Josef Trmal a  Krajské veterinární správy MVDr. Petr Pilous. „Účastníci schůzky byli jejich prostřednictvím seznámeni Pandemickým plánem Ústeckého kraje, dále se podobně seznámili  s tím  jak se onemocnění ptačí chřipkou projevuje, jak se před ním  preventivně chránit a dozvěděli se řadu  dalších důležitých  veterinárních i hygienických opatření pro zdolávání nebezpečné nákazy, včetně toho jak postupovat při sčítání drůbeže, „říká Venuše Kindlová, tajemnice bezpečnostní rady kraje. Ocenila přístup oslovených obcí k požadavku proškolit pověřené pracovníky a dobrovolníky. “ Naprostá většina obcí pochopila vážnost situace a už k prvotnímu  proškolení přizvala zástupce obcí na svém území. Jejich účast byla maximální a  příkladná,“ svěřila se Venuše Kindlová. Dodala, že veškerá opatření jsou ze strany obecních úřadů přijímána odpovědně. Zatímco jiné kraje podle informací  teprve podobná proškolení plánují, Ústecký kraj  stihl pracovníky pověřených obcí proškolit  už minulý týden a  během dvou dnů. „ Byli jsme také mezi prvními, kteří zřídili  aktivní  telefonní linku pro veřejnost, „říká Venuše Kindlová.  Informovala, že na území ústeckého regionu bylo dosud celkem odebráno 149 vzorků  uhynulých ptáků, u žádného z nich se onemocnění nepotvrdilo. Tajemnice bezpečnostní rady kraje se svěřila, že z dnešní schůzky pro její účastníky vyplynul mimo jiné i důležitý úkol – rozpracovat Pandemický plán Ústeckého kraje na podmínky vlastních obcí. Připomenula, že Krajská veterinární správa Ústí nad Labem  zřídila pro potřeby veřejnosti stálou službu.  Na telefonní  čísla 606 646 537 nebo 606 646 525 mohou občané hlásit nálezy uhynulých ptáků v množství vyšším než 5 kusů  nebo i jednotlivých uhynulých vodních ptáků, kontakt funguje po celých 24 hodin. Přípravy na pandemii ptačí chřipky odborníci nepodceňují,  doporučují  však zachovat klid a  dodržovat doporučení  hygieniků.

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

 

 
Zodpovídá: Naděžda Kocábková
Vytvořeno / změněno: 7.3.2006 / 7.3.2006 | Zveřejnit od-do: 7.3.2006-7.4.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém