Orientační nabídka


 

Na protipovodňová opatření na Labi bude vypracována projektová dokumentace

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Na protipovodňová opatření na Labi bude vypracována projektová dokumentace
Hejtman Ústeckého kraje podepsal v červnu smlouvy, které zajišťují zpracování projektové dokumentace protipovodňových opatření pro celkem 5 lokalit na toku dolního Labe. Na zpracování projektů na protipovodňová opatření půjde z letošního krajského rozpočtu 8 milionů korun," řekl hejtman Jiří Šulc.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 20.6.2006

 

Na protipovodňová opatření na Labi bude vypracována projektová dokumentace

 

Hejtman Ústeckého kraje podepsal v červnu smlouvy, které zajišťují zpracování projektové dokumentace protipovodňových opatření pro celkem 5 lokalit na toku dolního Labe.

     Nejnovější smlouvu uzavřel Ústecký kraj se společností Hydroprojekt CZ a.s., která zpracuje projektovou dokumentaci pro 3 lokality. Jedná se o Hřensko, Děčín – levý břeh a Roudnice nad Labem. Projekty budou předány do konce října 2006. Ústecký kraj zpracování projektové dokumentace hradí ze svého rozpočtu, cena je stanovena na 3 miliony 229 tisíc 660 korun.

     Ústecký kraj tak splnil dohodu s Povodím Labe o spolupráci na projektové přípravě. Již v začátku června 2006 podepsal hejtman Jiří Šulc smlouvu se společností AZ Consult s.r.o. na zpracování projektů pro lokality Ústí nad Labem – levý břeh a úsek Velké Žernoseky, Píšťany a Lovosice. Kraj tak zajistil a zaplatí celkem 5 projektových příprav a vydání územního rozhodnutí, Povodí Labe zajistí a zaplatí zbývající 3 (k lokalitám Děčín – pravý břeh, Ústí nad Labem pravý břeh – Střekov a obec Křešice).

     „Na tomto rozdělení jsme se dohodli v roce 2005 na základě analýzy, kterou nechal zpracovat Ústecký kraj. Znamená to, že letos za zpracování projektů na protipovodňová opatření půjde z krajského rozpočtu 8 milionů korun,“ řekl hejtman.      

     Ústecký kraj se ihned po povodních v roce 2002 rozhodl zahájit aktivitu při přípravě protipovodňových opatření. „Už v září roku 2002 jsme od Povodí Labe obdrželi studii protipovodňových opatření možné ochrany na úrovní stoleté vody. Tahle studie ale neobsahovala technické možnosti řešení a navíc nabízela extrémně náročná technická řešení, stavby vyčíslila na 6 miliard korun,“ dodává hejtman.

     V roce 2004 nechal Ústecký kraj zpracovat analýzu protipovodňových opatření, která by zohledňovala zkušenosti s povodní ze srpna 2002. Tuto analýzu za 1 milion 800 tisíc korun celou zaplatil kraj ze svého rozpočtu. Zároveň se kraj dohodl s Povodím Labe o výběru nejohroženějších míst na dolním toku řeky a nechal zpracovat doporučenou analýzu. Na základě této analýzy vybral Ústecký kraj z původních takřka 40 lokalit 8 míst pro realizaci prioritních protipovodňových opatření. Jedná se o Hřensko, Děčín levý břeh, Děčín pravý břeh, Ústí nad Labem levý břeh, Ústí nad Labem pravý břeh – Střekov, Lovosicko, obec Křešice a Roudnice nad Labem.

     Důležitou protipovodňovou ochranou je také tzv. Západní most v Litoměřicích, stavební akce s oficiálním názvem „II/247 Přivaděč k průmyslové zóně Prosmyky I. část“. Investorem stavby za přibližně 1 miliardu, 500 milionů korun korun je Ústecký kraj. „Tento most se po svém dokončení stane významným prvkem protipovodňové ochrany Litoměřicka, zejména Lovosic včetně chemičky. Je projektovaný na více než tisíciletou vodu a zajistí bezpečný průjezd do Litoměřic po silnici postavené na pětimetrovém náspu, ochrání obce a pochopitelně umožní překonat i rozvodněné Labe,“ konstatoval hejtman. Stavba mostu byla zahájena na konci roku 2005. 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.6.2006 / 20.6.2006 | Zveřejnit od-do: 20.6.2006-20.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém