Orientační nabídka


 

Na správě škol se ode dneška budou podílet rodiče i sami žáci

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Existence školských rad vyplynula z nového školského zákona, jenž vstoupil v platnost počátkem letošního roku. Školské rady podle něj zřizuje zřizovatel školy, který rovněž určí počet členů a vydá jejich volební řád.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 1.8.2005

 

 

Na správě škol se ode dneška budou podílet rodiče i sami žáci

 

Od  dnešního dne se datuje vznik školských rad na všech školách, zřizovaných Ústeckým krajem.  Nově zřizované školské rady se mohou vyjadřovat k návrhům vzdělávacích programů  a jejich realizaci, dále budou schvalovat výroční zprávu o činnosti školy, školní řády, na středních a vyšších odborných školách  se vyjádří také  ke stipendijním řádům a mohou navrhovat eventuální změny. „Díky nim se na řízení škol  mohou podílet  mimo jiných rodiče dětí, pedagogičtí pracovníci, ale i žáci nebo studenti samotní,“ říká  náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka, který má v Ústeckém kraji  právě školství na starosti,  a pokračuje. „ K dalším kompetencím školských rad patří práce na koncepčních záměrech, projednávání inspekčních zpráv, které jim předložili pracovníci  České školní inspekce a v neposlední řadě  se mohou vyjadřovat k rozboru hospodaření a případné návrhy na opatření.“

Existence školských rad vyplynula z nového školského zákona, jenž vstoupil v platnost počátkem letošního roku. Školské rady podle něj zřizuje zřizovatel školy, který rovněž určí počet členů a vydá jejich volební řád. V případě Ústeckého kraje  jde konkrétně o 127 krajských příspěvkových organizací z resortu školství. Jedná se o základní školy, střední a vyšší odborné školy. Třetinu členů školské rady jmenuje zřizovatel, druhou třetinu volí rodiče školáků  nebo případně zletilí žáci sami, poslední třetinu tvoří pedagogičtí pracovníci dané školy. Roli zástupců za zřizovatele, Ústecký kraj, v nových orgánech zaujmou více než dvě stovky lidí.

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 1.8.2005 / 1.8.2005 | Zveřejnit od-do: 1.8.2005-1.10.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém