Orientační nabídka


 

Na Červeném Hrádku se představily nové projekty Ústeckého kraje

a
Ústecký kraj je jeden z devíti partnerů, kteří jsou zapojeni do mezinárodního projektu „Listen to the Voice of Villages“ (Naslouchejme hlasu venkova), jehož nositelem je Autonomní provincie Trento z Itálie. Projekt je podpořen z programu Central Europe a jeho rozpočet ve výši 2,5 mil. eur je rozdělen mezi všech 9 zapojených subjektů. Ústecký kraj z této částky získal 264 tis. eur. Projekt byl zahájen v lednu 2009 a ukončen bude v prosinci roku 2011.
Tisková zpráva z 24.11. 2010
 

 
 

Cílem projektu je oživení území Ústeckého kraje, které bylo v minulosti postiženo důlní těžbou. Jedná  se především o venkovské obce, kde po řadu let byla stavební uzávěra nebo na jejich katastrálním území probíhala povrchová těžba. Do projektu se po výzvě Ústeckého kraje zapojilo 32 obcí, které mohou díky Pilotnímu projektu turisté navštívit.

„Ústecký kraj, jako jeden z devíti partnerů projektu, se proto zaměřil především na obce, ve kterých se intenzivně pracuje na revitalizaci krajiny zasažené těžbou hnědého uhlí. Cílem projektu není upozorňovat na chyby a negativa takto narušených oblastí, ale naopak poukázat na její krásy a historické hodnoty, které jako důležitá součást našich dějin nabízí,“ řekla k projektu hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

V rámci projektu bylo provedeno zmapování území a navržen Pilotní projekt, který tvoří 2 turistické okruhy – Tušimický a Bílinský.  Okruhy jsou sestaveny z vybraných zajímavých cílů, které  se nachází v jednotlivých obcích. Vedle sebe zde stojí povrchové doly a přírodní památky i rezervace. Krajina malebná i krajina průmyslová. Celé území pilotního projektu lze vnímat jako území dvou tváří, jako KRAJINU PROMĚNY.

V rámci  Tušimického okruhu může turista navštívit Doly Nástup Tušimice, Nechranickou přehradu, hrad Hasištějn nebo  sportoviště ve Strupčicích.  Součástí  Bílinského okruhu je například prohlídka dolu Bílina, Radovesické výsypky, ministerské vyhlídky nebo ekologické farmy v Braňanech. Celkem se jedná o 32 zajímavostí, které je možné navštívit. Společným cílem pro oba okruhy je Podkrušnohorské technické muzeum, které patří mezi nejzajímavější místa se vztahem k důlní činnosti.

Ideu projektu podporují také Severočeské doly a.s. Díky jejich pomoci a spolupráci se bude moci návštěvník podívat i na místa, která mu jsou nyní nepřístupná.

Do propagace projektu budou zapojena  informační centra v dotčeném území. Ta budou návštěvníkům i turistům pomáhat v orientaci v atraktivitách a současně mohou poradit s dobrým ubytováním i stravováním, která je možno na trase jednotlivých okruhů využít.

www.listentothevoiceofvillages.org

Připravil: Odbor strategie přípravy a realizace projektů

Foto: Zdeněk Rytíř

01

a
Zasedání partnerů mezinárodního projektu Naslouchejme hlasu venkovab
Z jednání partnerů projektu

c
Tisková konference (zleva): J. Kuszniruková, J. Pikal, R. Kozák, Z. Valenta

d
Partneři projektu z Itálie: Paolo Grigoli a Lara Torghele

e
Zájem novinářů o partnery projektu ze zahraničí byl veliký

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 24.11.2010 / 24.11.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém