Orientační nabídka


 

Na „Západní“ most v Litoměřicích stát v roce 2009 uvolní pouze 260 milionů

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Na mostě v Litoměřicích
Stavbu tzv. „Západního“ mostu v Litoměřicích a rozestavěný most dálnice D8 v Opárenském údolí si v doprovodu hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové a člena krajské rady Jiřího Šulce prohlédl ministr dopravy ČR Petr Bendl a a ředitel Státního fondu dopravní inrastruktury Gustáv Slamečka. Ministr na místě informoval, že na stavbu litoměřického bude ze státního rozpočtu v tomto roce uvolněno pouze 260 milionu korun.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 12. 3. 2009

 

Stavbu tzv. „Západního“ mostu v Litoměřicích a rozestavěný most dálnice D8 v Opárenském údolí si v doprovodu hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové a člena krajské rady Jiřího Šulce prohlédl ministr dopravy ČR Petr Bendl a a ředitel Státního fondu dopravní inrastruktury Gustáv Slamečka. Oba představitelé poté odjeli na jednání s labskými rejdaři do Děčína a návštěvu regionu ministr Bendl zakončil v krajském městě, kde v sídle Ústeckého kraje jednal o organizaci drážní dopravy.

 

Ministr hned na první zastávce v Litoměřicích představitele kraje informoval, že státní rozpočet nedisponuje dostačeným množstvím finančních prostředků, umožňující takové dokončení stavby, kdy by most a navazující komkunikace mohly být řidičům předány v říjnu tohoto roku. Prohlídka stavby za 1,6 miliardy korun, jejímž investorem je Ústecký kraj, ale nakonec ministra přesvědčila, že téměř hotový most, jehož silueta je již zřetelná, je potřeba dokončit stavebně. I když podle Bendla ministerstvu dopravy v současnosti chybí 8,35 miliardy na dokončení všech rozestavených silničních staveb v ČR, na místě uznal, že 260 milionů korun na dokončení přemostění řeky Labe je nezbytné, aby na stavbě nedošlo ke škodám za několik stovek milionů korun.

 

„Naše jednání s ministerstvem dopravy ještě neskončila. I když nás ministr Bendl informoval, že pro letošní rok dostaneme na stavbu litoměřického mostu 260 milionů a 169 milionů, nutných k jeho dokončení, budou až v roce 2010, my se nevzdáváme. Naší prioritou je dokončení mostu v tomto roce a jeho předání veřejnosti,“ konstatovala hejtmanka Jana Vaňhová. V debatě s novináři několikrát zazněla varianta, že aktuální stav financí ze SFDI umožní pouze spojení ramen mostu jdoucích proti sobě z levého a pravého labského břehu a poté by byla stavba do příštího roku zakonzervována. „Takovou variantu v tuto chvíli nepřipouštím,“ konstatoval radní Jiří Šulc a připomněl, že ministr slíbil finanční prostředky na stabu do poloviny roku. „Od června do úplného dokončení mostu i souvisejících staveb scházejí čtyři měsíce. Máme čas na hledání možností, jak stavbu dofinancovat. Důležitý je dnešní příslib SFDI, že peníze na most nebudou škrtány, i když je nyní jejich vyplacení rozloženo do dvou let.“

 

Jednání o organizaci drážní dopravy

Závěr návštěvy ministra dopravy ČR Petra Bendla v Ústeckém kraji patřil jednání o organizaci vlakové osobní dopravy. Ministra na toto jednání doprovodili jeho náměstci Zdeněk Žák, Pavel Škvára a vrchní ředitel kabinetu ministra Filip Terš. Ve své kanceláři delegaci přijala hejtmanka Jana Vaňhová, dále ak vedoucí její kanceláře Aleš Konopásek, člen krajské rady Jiří Šulc, vedoucí krajského odboru dopravy a silničního hospodářství Jindřich Franěk a další.

 

Ústecký kraj byl ministerstvu představen jako jediný region v ČR, v němž autobusovou veřejnou dopravu zajišťují dopravci, kteří se ve veřejné soutěži ucházeli o osmiletou koncesi na její provozování. Obdobný koncept objednávání dopravy kraj připravuje i v železniční dopravě; ministru Bendlovi byl při setkání s hejtmankou Vaňhovou celý záměr prezentován. Ústecký kraj v současné době době zpracovává základní parametry veřejených otevřených soutěží, z nichž by vyšli dlouhodobí provozovatelé vlakové osobní dopravy. Vysoutěžení jednotlivých oblastí může trvat přibližně dva roky, ovšem velkou překážkou pro zahájení prací na jejich přípravách, jak uvedli představitelé kraje, jsou existující rozpory v české legislativě a dále nesjednocené standardy pro celý sektor veřejné dopravy. V této souvislosti ministr Bendl představitele kraje informoval, že připravovaný zákon o veřejné dopravě tyto standardy bude obsahovat a že zákon již ve své parafované podobě prošel prvním připomínkovacím řízením. Ministerstvo v nich shromáždilo přibližně  dva tisíce připomínek, názorově naprosto nejednotných. „Vypořádali jsme je a zákon nyní prochází druhým připomínkovacím řízením. Je tu možnost, že již v letních měsících by se mohl dostat do českého parlamentu k prvnímu čtení,“ konstatoval ministr.

 

Připravil František Janačík

oddělení tiskových informací

kancelář hejtmana Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 788, janacik.f@kr-ustecky.cz

www.kr-ustecky.cz

 

LTM_1
(zleva) Petr Bendl, ministr dopravy ČR, hejtmanka Jana Vaňhová a krajský radní Jiří Šulc na hraně nedokončeného "Západního" mostu v Litoměřicích

 

LTM_2.
K dokončení přemostění řeky Labe v Litoměřicích schází jen několik desítek metrů 

LTM_3
Aby mohli řidiči plně využít dálniční přivaděč k D8 a spojení s průmyslovou zónou Prosmyky schází podle představitelů kraje už jen 4 měsíce práce. Podle ministra Bendla to ale v současné době nebude možné dříve než za rok.

oprano_1
Jiří Šulc, Jana Vaňhová a Petr Bendl na stavbě unikátního dálničního mostu v Oparně.

oprano_2
Financování stavby dálnice D8 ohroženo není, vysvětluje na dálničním mostě Janě Vaňhové ředitel SFDI Gustáv Slamečka (vpravo). Stavbu ale zdržují průtahy při vydávání stavebních povolení k jednotlivým stavebním dílům, doposud není například vydáno pro tunel Radejčín nebo úsek dálnice mezi 61. a 62. kilometrem.

 

oprano_3
Realizace stavby mostu přes Opárenské údolí je ojedinělá v Evropě. Stavaři tu budují most o délce 203 m s výškou 50 m technologií, která získala světová ocenění.

kancl_1
Filip Terš, Zdeněk Žák, Petr Bendl a Pavel Škvára v kanceláři krajské hejtmanky

bendl

bendl

 
Zodpovídá: František Janačík
Vytvořeno / změněno: 12.3.2009 / 12.3.2009 | Zveřejnit do: 12.4.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém