Orientační nabídka


 

Nakolik podle představ kraje může silniční váha pomoci zvýšit životnost silnic, které kraj nákladně rekonstruuje?

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Zpravodaj Ústeckého kraje
 

 
 

Zpravodaj Ústeckého kraje 29.10.2004

 

Otázky pro Jiřího Šulce

 

Nakolik podle představ kraje může silniční váha pomoci zvýšit životnost silnic, které kraj nákladně rekonstruuje? Je skutečně přetěžování nákladních automobilů tolik nebezpečným jevem?

Ústecký kraj denně projíždějí na tisíce nákladních automobilů a kamionů. Přetížení je bohužel běžným jevem, výsledky kontrolních akcí prováděné v regionu ukázaly, že s těžším nákladem jede průměrně každé dvanácté vozidlo – to je není náhoda a stav silnic v kraji tomu bohužel odpovídá! My ale nechceme z veřejného rozpočtu doplácet na nezodpovědné dopravce, oni musí pocítit tu zodpovědnost a počítat s tím, že kontrolovat hmotnost nákladních aut budeme na různých místech kraje a co nejčastěji. A jestli je přetěžování nákladních vozidel nebezpečné? Jistě že je! Přetížené vozy deformují povrchy komunikací, vyjíždějí takzvané koleje, které velmi znesnadňují řízení vozu. Umím si také představit, že vyšším zatížením se prodlužuje brzdná váha vozu, snižuje se jeho ovladatelnost, a tak podobně.

 

Co přineslo první nasazení nové silniční váhy, kde proběhlo a proč právě tam?

Jaké parametry „přetížení“ váha sleduje?

Silniční váhu kterou jsme zakoupili za 400 tisíc korun jsme zatím představili veřejnosti. Pro demonstraci její činnosti jsme vybrali parkoviště u čerpací stanice v blízkosti ředitelství Správy a údržby silnic Ústeckého kraje v Dubí u Teplic protože této organizaci bude celé zařízení zapůjčeno a její pracovníci budou zařízení obsluhovat. Co se týče technických parametrů, váha umožňuje vážit všechny běžně se vyskytující typy nákladních souprav. Nebudeme omezeni délkou vážené soupravy ani její celkovou hmotností, pouze hmotnost jednotlivých náprav musí být nižší než 20 tun a počet náprav musí nižší než 16. Na připojené tiskárně je ihned po dokončení vážení k dispozici tištěný doklad „vážící lístek“ a protokol o provedeném vážení. Samotné vážení může probíhat několika způsoby, rozhodující je zatížení jednotlivých náprav.

 

Sleduje kraj vážením souprav i jiné aspekty (bezpečnost provozu)?

To je to nejpřednostnější hledisko, převyšující i náš zájem o vyšší životnost komunikací do nichž investujeme. Chceme dosáhnout toho, že se řidiči a přepravci budou chovat zodpovědně, pro vyšší bezpečnost svoji i ostatních účastníků silničního provozu. Ústecký kraj projíždím denně a skutečně bych nechtěl jet za deště za přetíženou soupravou, která na silnici s vyjetými kolejemi dostane smyk.

 

 

Jak je to s kompetencemi a spoluprací mezi krajem a dopravní policií?

Účast pracovníků odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu při silničních kontrolách prováděných policií umožňuje od 1. ledna 2003 v rámci přenesené působnosti výkonu státní správy zákon „O silniční dopravě“ v novelizovaném znění z roku 2000 a současně i prováděcí vyhláška Ministerstva Dopravy se stejného roku. Součinnost s policií je nutná, pracovníci krajského úřadu nemají oprávnění zastavovat vozidla. V průběhu kontroly pracovníci krajského úřadu dozorují dodržování mezinárodních dohod AETR a ADR (pravidla práce osádek v silniční dopravě a pravidla pro přepravu nebezpečných nákladů) v ustanoveních platných ve vnitrostátní dopravě. Co se týče vážení vozidel, Krajský úřad zatím spolupracuje s ústeckým Centrem služeb pro silniční dopravu, to mimo jiné také umožňuje, díky svému vybavení na místě kontrolovat kotoučky řidičů z tachografu a zjistit zda řidič dodržuje povinné přestávky a odpočinek.

  

Jaká až může být udělena pokuta a kdo ji platí, může dojít i k nucenému odstavení soupravy?

Nucené odstavení nákladní soupravy, u níž bylo zjištěno převážení může nařídit pouze Policie České republiky. Ta také může na místě vybrat tzv. blokovou pokutu. V blízké době budou moci přetížení vozidla postihovat pokutou i pracovníci Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, proškolení k obsluze silniční váhy. V současné době je zpracovávána kalkulace k stanovení výše těchto finančních postihů – přistižené řidiče čeká vedle pokuty také hrazení nákladů spojených s vážením. Obecně platí, že pracovníci oddělení dopravy krajského odboru dopravy a silničního hospodářství mohou při zjištění nedostatků v průběhu kontrolní akce zahajovat správní řízení směřující k finančnímu postihu. V nich je možno, podle závažnosti zjištěné závady, vymáhat finanční sankci do výše jednoho milionů korun.

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 22.10.2004 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 31.12.2004
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém