Orientační nabídka


 

Náměstek hejtmana Petr Fiala navštívil organizace, které se věnují práci s drogově závislými

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Náměstek hejtmana Petr Fiala navštívil organizace, které se věnují práci s drogově závislými
Náměstek hejtmana Petr Fiala navštívil Kontaktní centrum Litoměřice a terapeutickou komunitu v Mukařově. "Velká část práce v této oblasti leží na nestátních neziskových organizacích a kraj jejich projekty podporuje v rámci vlastního dotačního programu. Chtěl jsem proto získat konkrétní představu o jejich práci," uvedl Petr Fiala.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze 8.6.2006

 

 

Náměstek hejtmana Petr Fiala navštívil organizace, které se věnují práci s drogově závislými

 

 

Náměstek hejtmana Petr Fiala navštívil Kontaktní centrum Litoměřice a terapeutickou komunitu v Mukařově. Přímo na místě se tak mohl seznámit s činnostmi organizací, které se věnují práci s drogově závislými. „Velká část práce v této oblasti leží na nestátních neziskových organizacích a kraj jejich projekty podporuje v rámci vlastního dotačního programu. Chtěl jsem proto získat konkrétní představu o jejich práci,“ uvedl Petr Fiala. Návštěvy v obou zařízeních se spolu s ním zúčastnil i vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Petr Severa a krajský protidrogový koordinátor Jiří Mach.

            Kontaktní centrum pro uživatele drog v Litoměřicích provozuje litoměřický Oblastní spolek Českého červeného kříže. Centrum zajišťuje široké spektrum služeb pro uživatele drog, které zahrnují například zprostředkování léčby, sociální poradenství, krizovou intervenci a motivační trénink před nástupem léčby. Zařízení zároveň poskytuje programy primární prevence a poradenství pro rodinné příslušníky a blízké osoby uživatelů drog. Ústecký kraj činnost tohoto zařízení podpoří letos prostřednictvím dotace programu „Podpora sociálně - zdravotních programů 2006“ částkou 200 tisíc korun.

            Druhou zastávkou pak byla návštěva Terapeutické komunity v Mukařově, kterou provozuje občanské sdružení WHITE LIGHT I. z Ústí nad Labem. Toto zařízení se zabývá léčbou a resocializací mladých lidí závislých na drogách. Program komunity trvá přibližně osm měsíců a je založen především na skupinové a individuální socioterapii. Nezbytným prvkem pro úspěšnost léčby je i program zaměřený na práci s rodiči a blízkými klientů. Zájemci o léčbu do programu vstupují dobrovolně a pobyt v komunitě si částečně hradí. Během pobytu se podílí na zajištění denního chodu zařízení – např. vaří, perou, žehlí, uklízejí a pracují na zahradě a starají se o zvířata. Krajští radní doporučili Zastupitelstvu Ústeckého kraje, aby ze zmíněného dotačního programu poskytl kraj na tento projekt v letošním roce dotaci ve výši 450 tisíc korun. „Myslím, že je správné když se kraj na financování činnosti nestátní neziskových organizací, pracujících s drogově závislými, podílí. Jak je vidět na příkladě mukařovské terapeutické komunity, role neziskovek je nezastupitelná. Psychiatrické  léčebny, kam část lidí kteří podlehli drogám směřuje, nejsou rozhodně univerzálním řešením. V této oblasti dlouhodobě platí zásada vícezdrojového financování, na zajištění provozu zařízení se vedle státních zdrojů podílí i kraje a obce dotacemi ze svých rozpočtů,“ poznamenal Petr Fiala.

            Dotační program „Podpora sociálně - zdravotních programů 2006“ byl krajským zastupitelstvem vyhlášen v polovině února letošního roku. V rámci schváleného rozpočtu na něj byla vyčleněna částka 9,5 milionů korun. Termín pro podání žádostí o dotaci byl 24. 3. 2006. Odboru sociálních věcí a zdravotnictví bylo doručeno 108 žádostí o poskytnutí dotace s celkovým požadavkem na více než 40 milionů korun. Celkem 10 projektů bylo vyřazeno z dotačního řízení pro nesplnění závažných formálních kritérií dotačního programu. K poskytnutí dotace doporučila hodnotící komise celkem 62 projektů. Patnáct z těchto projektů je zaměřeno právě na práci s drogově závislými. Na základě tohoto doporučení pak Rada Ústeckého kraje poskytla například dotaci 190 tisíc korun Kontaktnímu a poradenskému centru "Schody" v Žatci nebo pro již zmiňované Kontaktní centrum v Litoměřicích. Další dotace pro organizace, které se zabývají prací s drogově závislými, doporučili krajští radní ke schválení krajskému zastupitelstvu (jedná se o dotace, které přesahují 200 tisíc korun, nebo jejichž příjemcem jsou obce a města). O rozdělení těchto datací budou zastupitelé jednat na své schůzi 21. června.

 

 

připravil: Vojtěch Krump, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742

krump.v@kr-ustecky.cz

 

 

Náměstek hejtmana Petr Fiala navštívil organizace, které se věnují práci s drogově závislými

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 9.6.2006 / 9.6.2006 | Zveřejnit od-do: 9.6.2006-9.7.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém