Orientační nabídka


 

Náměstek hejtmana Radek Vonka: Dobrá zpráva zní, že v kraji roste zájem o vzdělání

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Náměstek hejtmana Radek Vonka: Dobrá zpráva zní, že v kraji roste zájem o vzdělání
"Roste počet žáků, kteří se rozhodli pro studium čtyřletých oborů a stále více je také těch, kteří již nějaké střední vzdělání mají. Vysvětlení je nasnadě: Krajské školy nabízejí zájemcům širokou škálu oborů, mluvou reálných číslech jich momentálně existuje 181," říká náměstek a zástupce hejtmana Radek Vonka.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne  20. září  2005

 

Náměstek hejtmana Radek Vonka: Dobrá zpráva zní, že v kraji roste zájem o vzdělání

 

Ústecký kraj dosáhl v roce 2004 nejvyššího průměrného počtu žáků na učitele v České republice V praxi to znamená, že na jednoho pedagoga je ve třídě základní školy 16,5 žáků. Republikový průměr přitom činí 16 školáků (statistické výkazy říkají, že hlavní město Praha má ve třídě ZŠ 16 žáků na učitele, kraj Vysočina je na tom nejhůře – 15 žáků).  Podle odborníků v resortu školství je každé desetinné číslo velmi důležité, protože představuje další peníze „ na hlavu“. Také Ústecký kraj každoročně do resortu investuje a  očekává podobný vývoj i v letošním roce.

   „Ve středních a vyšších odborných školách Ústeckého kraje se v denní formě studia v loňském školním roce vzdělávalo téměř 37 tisíc žáků . Další téměř 2 tisíce studujících získávaly střední vzdělání jinou formou, například studiem při zaměstnání. Více než 7 tisíc žáků pak navštěvovalo školy ostatních zřizovatelů. Nejpočetněji jsou již tradičně obsazeny obory  s maturitou a také gymnázia,  jejichž žáci představují 60 % školáků,“ říká zástupce a náměstek hejtmana  Ústeckého kraje Radek Vonka, který má resort školství v kraji na starosti.

   „Také letos došlo na některá racionalizační opatření, což je nutností vycházející z filozofie Dlouhodobého záměru rozvoje vzdělávání a výchovně vzdělávací soustavy školství Ústeckého kraje, schváleného zastupiteli už v březnu 2003. Počet škol a školských zařízení, zřizovaných krajem, klesl od roku 2002 ze 189 na 157 (taková  je aktuální situace je k 1. září 2005). Proti roku loňskému je  počet škol a školských zařízení nižší jen o čtyři. Při jejich slučování  s jinými  byla  vždy volena taková varianta, aby  nedocházelo k omezení vzdělávací nabídky, aby zůstaly zachované obory vzdělání i atraktivní nabídka mimoškolní činnosti.  Pro počínající školní rok neočekáváme v tomto směru  žádné zásadní změny. Není bez zajímavosti, že roste počet  žáků, kteří se rozhodli pro studium čtyřletých oborů a stále více je také těch, kteří již nějaké střední vzdělání mají. Vysvětlení je nasnadě:  Krajské školy nabízejí zájemcům širokou škálu oborů, mluvou reálných číslech jich momentálně existuje 181. Vzdělávací nabídka se neustále vyvíjí , přičemž  je dobré , že školy se snaží držet  také krok s požadavky zaměstnavatelů a zavádějí - často ve spolupráci s dalšími institucemi - nové obory vzdělání.  Není od věci konstatovat, že resort školství patří v kraji  na trhu práce k významným zaměstnavatelům Ve školách a zařízeních pracuje více jak 18 tisíc zaměstnanců, procento zastoupení vysokoškoláků je dost vysoké.“

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: 11
Vytvořeno / změněno: 20.9.2005 / 20.9.2005 | Zveřejnit od-do: 20.9.2005-20.12.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém