Orientační nabídka


 

Náměstek hejtmana Řehák jednal o podpoře krajanů v Banátu

Náměstek hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Jiří Řehák přijal na úřadě zástupce neziskové organizace Český Banát, z. s. Štěpána Slaného. Ten náměstkovi představil projekt, který spolek v regionu rumunského a srbského Banátu realizuje.
Tisková zpráva ze dne 7. února 2022
Banát
 

 
 
Jedná se o pomoc oblasti českého Banátu v Rumunsku a Srbsku, který finančně podpořilo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky v rámci pilotního programu asistenční pomoci v Banátu - samotný spolek se stal ambasadorem tohoto programu. Štěpán Slaný je navíc jedním ze zakladatelů Festivalu Banát.

„V oblasti působíme téměř 15 let, máme za sebou dost úspěchů. V českém Banátu jsou ve spolupráci s organizací Člověk v tísni proznačené turistické cesty, sjednocuje se turistická infrastruktura, jsou připraveny lezecké cesty. Provozujeme manufakturu, kde místní obyvatelé zpracovávají lokální produkty. Vše směřujeme k tomu, aby se místní komunita dokázala díky cestovnímu ruchu uživit sama, Ústecký kraj v tom může pomoct,“ uvedl na schůzce Štěpán Slaný.

I Ústecký kraj více než 10 let naplňuje podobné cíle. V roce 2011 bylo podepsáno Memorandum o porozumění mezi Ústeckým krajem a městy Vršac, Bela Crkva, rozvojovou agenturou ve Zrenjaninu a Národním úřadem práce v Republice Srbsko. Na dokument navázalo v roce 2018 Memorandum o spolupráci mezi Ústeckým krajem a Autonomní oblastí Vojvodina, deklarující společný zájem o prohloubení stávajících dlouhodobých přátelských vztahů a vůli k podpoře spolupráce v oblasti ekonomiky a obchodu, vědy, techniky a vzdělávání, zdravotnictví a sociální politiky, regionálního rozvoje, cestovního ruchu a kultury.

„Pro Ústecký kraj je spolupráce s někým, kdo zná dobře region a rozumí krajanské komunitě naprosto klíčová, bez ní se my politici na Balkáně neobejdeme,“ doplnil náměstek pro kulturu a cestovní ruch Jiří Řehák, který se se Štěpánem Slaným dohodl na koordinaci kroků Ústeckého kraje a spolku Český Banát v oblastech s českou menšinou.

01
Náměstek hejtmana Jiří Řehák (vpravo) se Štěpánem Slaným, zástupcem organizace Český Banát, z. s.

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 7.2.2022 / 7.2.2022 | Zveřejnit od: 7.2.2022
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém