Orientační nabídka


 

Náměstek hejtmana Zdeněk Lavička jednal o chodu regionálních knihoven a standardech muzeí a galerií

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Náměstek hejtmana Zdeněk Lavička jednal o chodu regionálních knihoven a standardech muzeí a galerií

Tisková zpráva ze dne 30.5. 2003

Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Zdeněk Lavička se v minulých dnech zúčastnil jednání komise pro kulturu a památkovou péči Asociace krajů České republiky v Hradci Králové. Mezi nejdůležitější body jednání patřilo financování regionálních funkcí knihoven. Jde o služby, které poskytují pověřené knihovny, tedy vybrané profesionální knihovny kraje, knihovnám s dobrovolným knihovníkem nebo nejmenším profesionálním knihovnám (konkrétně jde například o vzdělávání knihovníků, tvorbu a cirkulaci výměnných knihovních fondů nebo poradenskou a konzultační činnost). V současné době jsou tyto služby financovány prostřednictvím kraje, který na ně dostává konkrétně rozdělené peníze od Ministerstva kultury a ty předává jednotlivým subjektům. Financování těchto regionálních funkcí knihoven by se mělo od roku 2004 změnit. „Podle jednoho návrhu by systém financování měl zůstat zachován a peníze by i v budoucnu mělo rozdělovat Ministerstvo kultury. Podle druhého by peníze na tyto regionální funkce knihoven byly přiděleny kraji v rámci rozpočtového určení daní a kraj by o jejich rozdělení sám rozhodl. Podle mého názoru je lepší druhý návrh. Kraj se musí naučit se svými prostředky samostatně hospodařit. Pokud by i v budoucnu dostával peníze už konkrétně rozdělené ministerstvem a jen by je předával dál, byla reforma státní správy zbytečná,“ řekl náměstek hejtmana Zdeněk Lavička.

V Ústeckém kraji je celkem 323 knihoven a jejich poboček. Ústecký kraj je zřizovatelem Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem, příspěvková organizace, která jako krajská knihovna plní a koordinuje plnění regionálních funkcí vybraných základních knihoven v kraji. Knihoven, se kterými krajská knihovna uzavřela smlouvy o plnění regionálních funkcí, je v současné době osm.

Dalším významným tématem, o kterém zástupci krajů diskutovali, byly Ministerstvem kultury navrhované standardy muzeí a galerií. Ty by podle připravovaného dokumentu například definovaly muzeím mimo jiné i to, kolik mají ročně vydat publikací nebo katalogů. „K ministerskému návrhu mám zásadní výhrady - nebere v potaz například to, mají-li na vydávání katalogů a publikací muzea prostředky. Přitom za nedodržení standardů by postihoval jak je, tak i jejich zřizovatele, tedy i Ústecký kraj,“ uvedl Zdeněk Lavička. O návrhu standardu, se kterým kromě krajů nesouhlasí ani zástupci muzeí a galerií, se bude dále jednat.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 30.5.2003 / 30.5.2003 | Zveřejnit od-do: 30.5.2003-30.6.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém