Orientační nabídka


 

Náměstek Rybák: Je důležité, aby v kraji vznikla systematická institucionální podpora spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a podniky

foto
Na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem se konal diskusní seminář k založení Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK). Zakládajícími členy centra jsou Ústecký kraj, Univerzita J.E.Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem a Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje. Cílem semináře byla prezentace významu a úlohy inovačních center v rozvoji regionů a představení konceptu inovačního centra.
Tisková zpráva ze dne 13.května 2015
 

 
 

 

Za Ústecký kraj se akce zúčastnili Stanislav Rybák, první náměstek hejtmana Ústeckého kraje, univerzitu zastupovala paní Jiřina Jílková, prorektorka pro vědu a výzkum UJEP a za Krajskou hospodářskou komoru ÚK byla přítomna ředitelka Martina Francírková.

„Je důležité, aby v kraji vznikla systematická institucionální podpora spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a podniky, aby se podporovala inovační aktivita firem v našem kraji a přispělo se tak ke zvýšení konkurenceschopnosti regionální ekonomiky a k celkovému ekonomickému rozvoji kraje“, zmínil v úvodu potřebu založení centra a jeho význam pro Ústecký kraj náměstek Stanislav Rybák.

V úvodní prezentaci s názvem Inovačně orientované koncepty a politiky regionálního rozvoje nastínili Jaroslav Koutský a Tomáš Sivíček z Fakulty sociálně-ekonomické UJEP některé teorie týkající se inovační politiky. O společenské poptávce po činnosti IC ÚK ze strany komerční sféry pohovořila ředitelka KHK-ÚK Martina Francírková. Jana Nedrdová z Krajského úřadu Ústeckého kraje zmínila Regionální inovační strategii ÚK, vybudování ICUK je ve strategii uvedeno jako jedno z opatření pro naplnění cíle  strategie a Lucie Kalhousová z UJEP seznámila přítomné s aktuálním stavem přípravy založení centra.

V současné době se dokončují právní dokumenty potřebné k založení ICUK, projednání ve statutárních orgánech členů se předpokládá během měsíce června. Vlastní založení centra je plánováno na měsíc červenec 2015.

Tomáš Vlasák, ze společnosti Berman Group a Pavel Habarta z Technologického centra Akademie věd ČR prezentovali návrh na fungování Inovačního centra, jeho cíle a aktivity. Velmi cenné bylo vystoupení Milana Venclíka, který v době vzniku Jihomoravského inovačního centra (JIC) působil jako náměstek hejtmana Jihomoravského kraje a podílel se na založení JIC. Venclík se podělil se svými zkušenostmi, přínosy a problémy a dal řadu dobrých rad pro IC ÚK. Petr Adámek z Berman Group uvedl příklady ze zahraničí, konkrétně z Nového Zélandu a Austrálie na téma udržitelnost inovačních center bez veřejných dotací.

Zájemcům byla na závěr dána možnost navštívit budoucí kanceláře Inovačního centra Ústeckého kraje v areálu kampusu Univerzity J.E.Purkyně.     

 

Zdroj: Odbor strategie, přípravy a realizace projektů

 

foto

foto


 
Zodpovídá: Mgr. Markéta Voleníková
Vytvořeno / změněno: 13.5.2015 / 13.5.2015 | Účinnost od-do: 13.5.2015-13.6.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém