Orientační nabídka


 

Národní muzeum: Staré pověsti české a praotce Čecha vystřídají dělníci s lopatami

001
Výstava Staré pověsti české byla posledním velkým projektem v historické budově Národního muzea v Praze před rekonstrukcí. Cílem bylo nejen důstojně se rozloučit s budovou, ale představit nejstarší období českých legend od praotce Čecha po Hostivíta. Účelem bylo oživit staré mýty, osvětlit jejich vznik a vývoj. Výstava probíhala od října 2010 do 7. července 2011.
Tisková zpráva z 2. srpna 2011
 

 
 

Na slavnostním zahájení výstavy byla v říjnu 2010 v Praze podepsána smlouva o spolupráci mezi Národním muzeem a Ústeckým krajem, který k výstavě připojil svůj projekt Vydejte se po stopách praotce Čecha.

 

„Projekt Po stopách praotce Čecha je zaměřen na rodiny s dětmi, které seznamuje s našimi pověstmi a bájemi o vzniku české státnosti. Kreslené příběhy osloví nejen děti, ale i mnohé rodiče. Málokdo navíc ví, že většina příběhů je situována právě do území Ústeckého kraje, například hora Říp, Stadice či Peruc,“ říká o projektu Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch.

 

Projekt šel s výstavou ruku v ruce, tematicky se výborně obojí doplňovalo a sklidilo u návštěvníků velké ohlasy. Výstavu navštívilo celkem bezmála 200 tisíc návštěvníků, z toho přibližně 60 tisíc bylo ze školních výprav a exkurzí.

 

Výstava byla s projektem propojena nejen na místě, ale i propagačně. Každý návštěvník, který si zakoupil vstupenku, obdržel informační brožurku Ústeckého kraje o projektu Vydejte se po stopách praotce Čecha, na webových stránkách byly provázané reklamy a v budově muzea byly k vidění materiály a komiksy s těmi nejzajímavějšími příběhy. Muzeum zajistilo distribuci více jak 500 tisíc brožur a letáků s praotcem Čechem po celé České republice.

 

„Spolupráci s Národním muzeem hodnotím jako velmi úspěšnou a příjemnou. Budu rád, když se i v budoucnu objeví možnost, jak zrealizovat zase něco společně. Nyní přeji muzeu, ať se velká rekonstrukce vydaří,“ uvedl Radek Vonka.

 

S praotcem Čechem můžete putovat po kraji i nadále, odhalovat tajemství starých pověstí, nebo se zapojit do moderního hledání pokladů – geocachingu! Praotec Čech totiž poschovával 16 pokladů s dárečky pro úspěšné lovce.

 

Více na:

www.praoteccech.cz

info@praoteccech.cz

www.facebook.com/praoteccech

 

Přiopravila: Eva Berrová, Odbor regionálního rozvoje KÚÚK

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 2.8.2011 / 2.8.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém