Orientační nabídka


 

Národnostní menšiny

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odpověď pro Peter Lipták - predseda Obce Slovákov v ČR, mesačnik KORENE (liptak@slovaci.cz, peter.liptak@email.cz.)
 

 
 

ODPOVĚĎ NA DOTAZ,  Peter Lipták - predseda Obce Slovákov v ČR, mesačnik KORENE (liptak@slovaci.czpeter.liptak@email.cz.) ze dne 6.5. 2005

Foto hejtmana k článku na adresu basusova@europrint.cz

 

Dotaz (v původním znění):

1. Pán hejtman, o Ústeckom kraji sa donedávna hovorilo, že je to "čierna diery" Českej republiky. Vy ste prezentovali myšlienku, že sa čoskoro zmení na "Záhradu Čiech". Darí sa vám túto myšlienku realizovať? Čím to možno dokumentovať?

 

2. Takmer 8% obyvateľov kraja tvoria národnostné menšiny. Myslíte si, že táto národná multikultúrnosť je pre ekonomický, kultúrny a spoločenský rozvoj kraja výhoda alebo nutné zlo?

 

3. Česi dlhodobo vnímajú Slovensko a Slovákov výrazne pozitívne.  Váš kraj je z celej ČR od Slovenska najďalej. Je tomu tak aj v skutočnosti, alebo iba na mape

 

Odpověď:

Hejtman Jiří Šulc:

1. Myslím, že realizovat tento záměr se nám daří. Pochopitelně to není úkol na dva či tři roky. Region byl devastován desítky let masivní těžbou uhlí a bylo by naivní myslet si, že všechny škody v okamžiku zmizí mávnutím kouzelného proutku. Existuje podle mne mnoho příkladů, které dokumentují, že Ústecký kraj se pomalu ale jistě z šedého průmyslového okraje republiky mění na přejemné místo k životu. Lokality zdevastované těžbou se daří rekultivovat, vrací se do nich příroda a věřím, že se v budoucnu podaří obnovit i některé ze zaniklých sídel. Také životní prostředí se velmi výrazně zlepšilo, což je asi nevíce patrné na čistotě ovzduší a vody.

Centra mnoho měst prošla rozsáhlou rekonstrukcí, mohu jmenovat například historické  Litoměřice či Kadaň, které mnohého návštěvníka překvapí svou historickou architekturou. Právě v turistice se skrývá velký potenciál Ústeckého kraje. Je jen málo regionů, kdy návštěvník najde na tak malém prostoru tolik různých prostředí. České Středohoří, České Švýcarsko nebo Krušné hory jsou místa kam se turisté rozhodně rádi vrací.

 

2. Myslím, že národnostní pestrost a rozmanitost může být pro region výhodou. Důležité je, aby si všichni obyvatele vytvořili ke svému kraji vztah, zapustili zde kořeny. K tomu je nutné , aby se jim dařilo, měli práci a kraj jim byl dobrým domovem. Proto považuji za hlavní prioritu především hospodářské oživení našeho regionu a  boj s vysokou nezaměstnaností. To je také důvod proč se snažíme přivést do kraje nové velké investory a usilujeme o co nejrychlejší dostavbu dálnice D8, která nás kvalitně spojí jak se zbytkem republiky tak i s Evropou.

 

3. Myslím, že máme ke Slovensku a jeho obyvatelům velmi blízko a že vzdálenost, která nás dělí není až tak důležitá. Navštívil jsem Slovensko nedávno, když jsem předával finanční dar Ústeckého kraje.  550 tisíc korun jsme věnovali městu Vysoké Tatry, dalších 200 tisíc pak Šrobárovu ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorob v Dolním Smokovi. Chtěli jsme tak pomoci s odstraněním následků vichřice, které Tatry postihla na sklonku loňského roku.  Cenu takové pomoci znají obyvatelé našeho kraje od léta 2002, kdy náš kraj zasáhly ničivé povodně a proto jsem se rozhodli přispět na obnovu Tater. A co může být lepším důkazem dobrých vztahů a přátelství, než pomoc v nouzi …

 

 

 

 

Vydala: Mgr. Romana Žatecká, tisková mluvčí Ústeckého kraje

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 754, mobil 603 192 631

e-mail: zatecka.r@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 13.5.2005 / 17.7.2006 | Zveřejnit do: 13.6.2005
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém