Orientační nabídka


 

Návštěva ve školských zařízeních Šluknovska

11
Předsedkyně výboru Zastupitelstva Ústeckého kraje pro výchovu vzdělání a zaměstnanost Dagmar Waicová navštívila Šluknovsko. Návštěva se uskutečnila ve spolupráci s odborem školství mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Ústeckého kraje. Předmětem zájmu byl dětský domov v Lipové a střední škola ve Šluknově.
 

 
 

Dětský domov Lipová leží jen několik kilometrů od nesevernějšího bodu hranice ČR. Obec Lipová se nachází ve Šluknovském výběžku na silnici ze Šluknova do Dolní Poustevny.
Dětský domov je umístěn v hlavní budově (v části objektu sídlí i místní základní škola) a ve dvou rodinných domcích - vše v jednom areálu. Dagmar Waicovou provedl areálem ředitel dětského domova Leoš Moravec. V domově je sedm výchovných rodinných skupin, z toho je pět umístěno v hlavní budově a dvě v rodinných domcích. Dětský domov v možné míře supluje dobře fungující rodinu a je začleněn do sítě zařízení náhradní rodinné péče.

„Jsem ráda, že jsem se seznámila s lidmi, kteří vlastně dětem nahrazují rodinu,“ říká Dagmar Waicová a dodává: „Základním úkolem dětského domova je výchova a všestranné zabezpečení dětí a myslím, že v Lipové se to daří.“

 

Dagmar Waicová navštívila také Střední školu lesnickou a Střední odbornou školu sociální ve Šluknově. V roce 2007 byly dvě dříve samostatné školy sloučeny v jeden subjekt. Všechny obory obou původních škol zůstaly zachovány, navíc přibyly učební obory se zaměřením na lesní výrobu.

Škola má vytvořenou síť partnerů pro všechna zaměření vzdělávání. Mezi spolupracující subjekty patří například Lesy ČR, Městské lesy Šluknov, Národní park České Švýcarsko, Oblastní charita Rumburk a Šluknov, Ústav sociální péče Horní Poustevna, Domov důchodců Šluknov, Krajské ředitelství Policie ČR, Město Terezín, Městské lesy Bělá pod Bezdězem a některé podnikatelské subjekty. Do budoucna chce škola pokračovat v hledání nových společných projektů spolupráce.

„S ředitelem školy Rudolfem Sochorem  jsme prošli odborné učebny a poté diskutovali o koncepci a záměrech v oblasti výchovy a vzdělávání. Zajímala jsem se také o uplatnění absolventů na trhu práce.

Velice si vážím aktivit ředitele školy, pedagogů a zaměstnanců, kteří denně přispívají k tomu, aby ta jejich škola byla chloubou Ústeckého kraje. Těším se na návštěvu arboreta, prý je podle ředitele školy nejhezčí v květnu,“ komentovala návštěvu Dagmar Waicová.

 

a
Budova dětského domova v Lipové

b
Interiér dětského domova

c

d
D. Waicová (třetí zleva) s děvčaty v dětském domově

e
Střední škola ve Šluknově

f

g

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 24.1.2013 / 24.1.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém