Orientační nabídka


 

Názor hejtmana na osud slíbených 15 miliard od vlády ČR

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
 

 
 

Hejtman Ústeckého kraje ing. Jiří Šulc k nejistému osudu 15 miliard korun slíbených vládou ČR na řešení ekologických škod :

Tisková zpráva ze dne 16.5.2002

Vláda slíbila v lednu severozápadním Čechám 15 miliard korun na revitalizaci a resocializaci krajiny. Neměla sice po ruce tu správnou škatulku, aby tyto finance mohla uvolnit, ale hledaly se k nim cesty a první třímiliardová částka z prodávaných státních podniků se už skoro zdála být na dosah. Pokud se dnes mluví o tom, že se i tato tranže zcvrkla pro letošní rok na polovinu, spíše i na nulu, pak se i ten prvotní vládní slib zcvrkává na zbytečnou předvolební hrátku.

Vládní slib zůstane podle všeho pomníkem Zemanovy vlády a Ústecký a Karlovarský kraj budou znovu doufat v přízeň Parlamentu v novém povolebním složení. To ve mně vzbuzuje ne snad jenom nejistotu, ale přímo vztek. Severozápadní Čechy nechtěly nic „navíc“, chtěly pouze to, na co mají po letech drancování své krajiny právo – aby se stát přihlásil ke svým dluhům z minulosti a podílel se na odstraňování ekologických škod na krajině. Tyto dluhy  vznikly  těžbou hnědého uhlí státními podniky v krajině Podkrušnohorské hnědouhelné pánve v oblasti severozápadních Čech, kde se vytěžilo uhlí a státní podniky neprovedly následnou rekultivaci.  Až do počátku 90. let  - do změny horního zákona - se do vytěžených území nevracely žádné finance na tolik potřebnou revitalizaci rabované krajiny,  těžební společnosti totiž odváděly všechny své peníze do Prahy. Vláda v lednu na svém výjezdním zasedání v Ústí nad Labem tyto nároky uznala, nicméně poslední zprávy o nejisté cestě slíbených 15 miliard do severozápadních Čech mne zneklidňují.  Absurdní je i to, že se z médií dovídám o nemožnosti (či snad neschopnosti) převést těžbou dotčeným krajům slíbené finance v den, kdy mi přišel od Miroslava Grégra jmenovací dekret za člena komise pro posuzování a hodnocení nabídek k řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Navíc s přáním mnoha úspěchů v této odpovědné funkci...

Za 15 slíbených miliard korun jsme chtěli kraj poznamenaný těžbou uhlí vrátit přírodě a člověku – nejenom zahladit důsledky těžebních činností, zarovnat jámy a v mezích možností upravit krajinu, ale také na ní vytvořit nové podmínky k mnohem kvalitnějšímu životu, než který zde žili lidé v posledních desetiletích 20. století. Doufal jsem v pochopení státu, tedy české vlády, že tento region nechce být stále jenom „špinavou a vyrabovanou dírou“ se zkaženým vzduchem a mrtvými stromy, ale že touží stát se moderním koutem s pěkným životním prostředím, za který se zbytek  republiky nebude stydět. A kde budou lidé chtít bydlet, pracovat a vychovávat děti, kde se budou cítit doma. Jenom doufám, že se nesplní moje černá představa, kdy se supermoderní stíhačky, na které se 100 miliard našlo, prohánějí nad měsíční krajinou stále zdevastované podstatné části Ústeckého kraje se 75 tisíci obyvatel bez práce.

Ing. Jiří Šulc, hejtman Ústeckého kraje

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 16.5.2002 / 16.5.2002 | Zveřejnit od-do: 16.5.2002-16.8.2002
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém