Orientační nabídka


 

Nedělní setkání s válečnými veterány k výročí ukončení války

9.5.2010
V konferenčním sálu Krajského úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem byly v neděli 9. 5. ukončeny slavnostním shromážděním oficiální oslavy 65. výročí ukončení 2. světové války v našem kraji. V sobotu 8. května jsme oslavili Den osvobození. Válečné veterány, vojáky mnoha mírových misí i představitele Ruské federace, Francie a Velké Británie pozvala nejvyšší představitelka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.
 

 
 

Tisková zpráva z 9. května 2010

U příležitosti celoevropských oslav ukončení 2. světové války si toto významné dějinné výročí připomenuli také na nedělním shromáždění váleční veteráni z našeho kraje, členové Československé obce legionářské i dnešní vojáci Armády ČR. Nedělního setkání, na které je pozvala hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová se dále zúčastnili generální konzul Ruské federace Sergej V. Ščerbakov,  vojenští přidělenci Francie a Velké Británie v České republice pplk. Bruno Bucherie a plk. James Athill a ředitel Krajského vojenského velitelství v Ústí n.L. plk. gšt. Rostislav Domorák.  Přítomni byli rovněž někteří senátoři a poslanci ČR zvolení za Ústecký kraj, krajští zastupitelé a řada dalších hostů.

   Slavnostní nedělní dopoledne zahájila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která mimo jiné řekla: „Před šedesáti pěti lety skončila v Evropě nejkrutější válka v lidských dějinách a zdálo se, že naše republika má všechny předpoklady navázat na své demokratické počátky zrodu a zařadit se po bok vyspělých, hospodářsky silných a humánních demokracií na starém kontinentu. Pár let to šlo a pak na dlouhých čtyřicet let byl vývoj přerušen… Vám, válečným veteránům, legionářům a bojovníkům za svobodu jistě nemusím připomínat krvavé dějiny čtyřicátých let dvacátého století. My všichni, kteří se dnes účastníme tohoto slavnostního setkání, víme dobře, že naše dnešní a věřme trvalá svoboda a také v podstatě klidný a demokratický vývoj této země by nebyl možný bez obětí bezejmenných hrdinů, vojáků i statečných občanů, kteří se zapojili do boje proti hitlerovské expanzivní politice.“

   Zdravice pronesli rovněž S. Ščerbakov, J. Athill a Br. Bucherie, kteří jednotně vyzdvihli význam protihitlerovské koalice za druhé světové i poslání současné mírové spolupráce  zemí Evropy a světa a především světových velmocí. Plukovník Domorák zdůraznil úkol celé společnosti při výchově mladých k vlastenectví a úctě k  hrdinům minulosti i dnešních dnů.

   Na závěr předala krajská představitelka všem ženám v sále květinu ke Dni matek a poté pozvala všechny účastníky ke slavnostním rautu.

 

Připravil Mgr. Zbyněk Šebesta,

oddělení tiskových informací,

kancelář hejtmana Ústeckého kraje,

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

Tel.: 475 657 742, sebesta.z@kr-ustecky.cz,

www.kr-ustecky.cz

1

2
Úctu a obdiv i poděkování vyjádřila válečným veteránům hejtmanka Jana Vaňhová.

V sobou 8. května se paní hejtmanka zúčastnila na Chomutovsku několika pietních aktů k uctění památky padlých ve 2. světové válce.3
Účastníci slavnostního setkání v Ústí nad Labem

4
Hovoří Sergej Venjaminovič Ščerbakov, generální konzul Ruské federace v Karlových Varech

5
U mikrofonu je ředitel Krajského vojenského velitelství v Ústí n.L. plk. gšt. Rostislav Domorák

6
Vojenský přidělenec Francie v ČR pplk. Bruno Bucherie

7
Plukovník James Athill, vojenský přidělenec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v ČR

8
Hejtmanka Jana Vaňhová s vojáky a válečnými veterány před standartou Čs. obce legionářské

9

Druhá květnová neděle je Dnem matek; proto nechyběla ani květina ženám z rukou představitelky kraje

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 9.5.2010 / 9.5.2010 | Schváleno / Zrušeno: 9.5.2010 / 8.6.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém