Orientační nabídka


 

Nejlepším městem pro podnikání v Ústeckém kraji je Chomutov

Byznys pro město
Pod záštitou hejtmanky Jany Vaňhové bylo dnes před polednem vyhodnoceno v Clarion Congress Hotelu v Ústí n. L. krajské kolo výzkumu Město pro byznys. Za krajský úřad tu byla zástupkyně jeho ředitele Monika Zeman.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 21. září 2011

Srovnávací výzkum Město pro byznys, který již čtvrtým rokem vyhodnocuje podnikatelské prostředí v 227 obcích České republiky, vyhlásil města s nejlepšími podmínkami pro podnikatele Ústeckého kraje. V konkurenci šestnácti hodnocených měst se nejlépe umístil Chomutov. Druhou příčku obsadil Žatec, na třetím místě skončilo Ústí nad Labem.

Chomutov se z loňské druhé poloviny žebříčku letos posunul na první místo a stal se nejlepším městem pro podnikání Ústeckého kraje. První příčku obsadil zejména díky nejlepším výsledkům v oblasti kvality veřejné správy a průzkumu mezi podnikateli. V rámci kvality veřejné správy se hodnotila mimo jiné kapacita mateřských škol, elektronická komunikace úřadu či výdajový deficit města. „Jsme velmi silně proklientsky zaměřená radnice, navíc jsme jakožto město stále více dostupnější v rámci dopravní infrastruktury. Určitě nám pomáhá i vysoká úspěšnost v získávání evropských dotací a rozvoj a udržitelnost průmyslových zón,“sdělil při přebírání ocenění Martin Klouda, náměstek chomutovského primátora. 

Druhou příčku v letošním ročníku obsadilo město Žatec. Bodovalo v oblasti cenových podmínek a v stejně jako Chomutov i v kvalitě veřejné správy. Třetí příčku v Ústeckém kraji obsadilo Ústí nad Labem. Město, které v loňském ročníku skončilo sedmé, letos uspělo mezi podnikateli a dílčího prvenství dosáhlo v oblasti, která hodnotí podnikatelské prostředí. V rámci této oblasti se zkoumá například oborová struktura pracovního trhu, vývoj počtu ekonomických subjektů nebo podíl středních a velkých firem.

Projekt Město pro byznys poskytuje samosprávám a Ústeckému kraji srovnání,  jak si stojí v porovnání s ostatními regiony při vytváření podmínek pro rozvoj podnikání. Ústecký kraj se dlouhodobě snaží podporovat ty projekty, které pomáhají podnikatelům v jejich rozvoji a vytváření nových pracovních míst. Důkazem toho je i podpora motivačních programů kraje pro vybrané řemeslné obory, kterých je na trhu práce nedostatek. Významnou vzpruhou bude také dokončení dálnice D8, která nám pomůže do regionu přitáhnout další investory,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Partner výzkumu Eurovia CS také ocenil město s nadprůměrnými výsledky v některé z dílčích kategorií. „Speciální ocenění za dobrý přístup veřejné správy udělujeme Chomutovu za nadprůměrné investiční výdaje a dobré výsledky v testu elektronické komunikace,“ informoval Zdeněk Soukup, ředitel závodu Ústí nad Labem Stavební skupiny Eurovia CS.

Vyhlášení celorepublikového žebříčku 227 obcí výzkumu Město pro byznys proběhne 24. listopadu v Praze.  Loni se nejlepším městem pro podnikání stal Písek, na druhém místě skončila Nová Paka a třetí příčku obsadil Prostějov.

Obce se ve výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do šesti oblastí: podnikatelské prostředí, kvalita lokality, pracovní trh, kvalita veřejné správy, cenové podmínky a telefonický průzkum mezi podnikateli.

***

Město pro byznys je srovnávací výzkum, jehož cílem je vytvořit diskusní platformu na téma podpory malého a středního podnikání ze strany místních samospráv. Vyhlašovatelem je týdeník Ekonom, partnerem je společnost Eurovia CS. Mediálními partnery výzkumu jsou zpravodajský kanál České televize ČT 24 a Český rozhlas. Odborným garantem je Hospodářská komora, data vyhodnocuje agentura pro informace a analýzy Datank. 

Kontakt pro média:

Michal Kaderka                                                                        Eva Moniová

Zpracovatel dat                                                                        PR Consultant

Tel.: 777 771 084                                                                     Tel.: 734 692 876

Email: michal.kaderka@datank.cz                                            Email: eva.moniova@communa.cz

www.mestoprobyznys.cz

                                     

1
Ze slavnostního vyhodnocování výzkumu Město pro byznys
(snímky pořídil Zbyněk Šebesta, odd. tiskových informací odboru kancelář hejtmana Ústeckého kraje)

2
O pozornosti, kterou věnuje Ústecký kraj zlepšování podnikatelského prostředí, dopravní infrastruktuře

nebo o spolupráci s investory hovořila zástupkyně ředitele Krajského úřadu Ústeckého kraje Monika Zeman

3
Přítomní zástupci měst se zapojili do aktuální ankety o tom, co je nejdůležitějším při spolupráci měst s podnikateli...

"Vyhrála" transparentnost veřejných zakázek a účinná protikorupční opatření...

4

5
Náměstek chomutovského primátora Martin Klouda s plaketou pro vítězné město

6
Vedle M. Kloudy jsou náměstkyně primátora Ústí n. L. Helena Kubcová

a vedoucí odboru dopravy MÚ Žatec Jiří Dobruský s cenami za 3., resp. 2 místo

7

Clarion Congress Hotel v Ústí n. L., sídlo vyhodnocení krajského kola soutěže Byznys pro město

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 21.9.2011 / 21.9.2011 | Schváleno / Zrušeno: 21.9.2011 / 20.10.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém