Orientační nabídka


 

Několik zastavení v regionu Krušných hor

so
Předseda Svazku obcí v regionu Krušných hor Martin Klika, který je zároveň také radním Ústeckého kraje s gescí sociální problematika a bezpečnost, inicioval setkání starostů horských obcí s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem. Hejtman pozvání starostů přijal a v závěru minulého týdne si prohlédl zajímavosti a krásy, které horské obce nabízejí, a vyslechl si problémy, které horaly tíží.
 

 
 

První zastávka na cestě po Krušných horách byla v základní škole v Hoře Svaté Kateřiny. Tu navštěvují také děti z Brandova a z Nové Vsi v Horách. Věra Sehnalová, pověřená řízením školy, seznámila hejtmana s chodem školy, jejími úspěchy a aktuálními projekty, kterými se škola nyní zabývá. Horská škola má 84 žáků a 12 učitelů.

„Jsme škola rodinného typu. Naši zaměstnanci všechny děti znají, vědí, z jakého rodinného zázemí k nám přichází a jaký přístup potřebují. Jsme schopni poradit si se všemi problémy, které děti mají. Nabízíme řadu kroužků a zájmových aktivit, které jsme schopni přizpůsobit potřebám a přáním našich dětí. Při srovnání s městskými a daleko většími školami rozhodně nevyjdeme hůř. Už roky ale bojujeme s napjatým rozpočtem. Velmi si proto vážím pomoci starostů všech tří obcí, bez nichž by už škola nemohla fungovat. Troufám si říci, že jsme důležitou školou i pro Ústecký kraj. Sice nemáme ve třídách tolik dětí, kolik je norma, ale pokud by byla škola zrušena, Litvínov by nebyl schopen naše děti všechny přijmout. Navíc cesta autobusem před nejvzdálenější školu v Litvínově by dítěti z hor trvala hodinu a půl, což je nemyslitelné. Škola musí být v horách zachována, jinak dojde k odlivu mladých rodin z horských obcí. V současné době jsme přišli o šest dětí, jejichž rodiče se z hor odstěhovali. Pokud nám kraj sníží rozpočet, nevím, jak tyto peníze nahradit.  Ostatním dětem ve škole se musí zaměstnanci věnovat stejnou dobu a se stejným úsilím, jako když jsme měli o těch šest žáků více. Peníze na vybavení a další aktivity si dokážeme sehnat sami. Pomáhají nám obce i soukromí dárci. Rozpočet na platy zaměstnanců ale ovlivnit nedokážeme,“ apelovala na hejtmana Věra Sehnalová.

Oldřich Bubeníček si školu prohlédl, navštívil třídy a odborné učebny, seznámil se z dětmi, které do školy dojíždí nejen z horských obcí, ale také například z německé strany hranic nebo z Horního Jiřetína. „Máme zájem, aby byly venkovské školy zachovány. Ke každé škole se musí přistupovat jinak. Je možné rušit a spojovat nenaplněné školy ve městech, ale nemůžeme zrušit školu, když do další by musely děti dojíždět třicet kilometrů,“ uvedl hejtman. Ten také navrhl starostce Hory Svaté Kateřiny další způsoby, jak peníze do školy dostat. Jedním z nich je i vstup Hory Svaté Kateřiny a její základní školy do Programu aktivního života PAŽIT v Ústeckém kraji. Do programu by mohla škola vstoupit s ubytovnou, která v současné době prochází rekonstrukcí. Ubytovnu by mohly jiné školy Ústeckého kraje využívat ke svým pobytovým výjezdům, které dotuje Ústecký kraj. To by znamenalo významné zvýšení příjmů školy.

„Ubytovna je vyhovující a Hora Svaté Kateřiny má co nabídnout,“ ujistil hejtman Bubeníček starostku Hanu Řebíkovou, že nic nebrání ve vstupu kateřinské školy do projektu. Při pobytu v Hoře Svaté Kateřiny by děti z ostatních škol mohly využívat bohaté sportovní aktivity v létě i v zimě, tělocvičnu školy, environmentální výchovu na místních biofarmách, mohly by si prohlédnout tradiční řemeslnou hračkářskou výrobu v horách případně navštívit německé sousedy.

Další cesta Oldřicha Bubeníčka a radního Martina Kliky vedla do Nové Vsi v Horách. Tady je přivítal starosta David Kádner, ale oddech návštěvě nedopřál. Diskutoval s hejtmanem hned dva další zásadní problémy horských obcí. Prvním z nich je dopravní obslužnost. „V novém jízdním řádu, ke kterému jsme se vyjadřovali a nesouhlasili s ním, byly zrušeny noční spoje. Naopak jsme dostali přidány dva denní spoje. Tím dojde ke zředění počtu cestujících. Nepotřebujeme navíc denní spoje. Chceme zachování jednoho večerního a protažení jednoho denního z hor až do Mostu, kde je řada lidí zaměstnána,“ nastínil požadavek horských obcí David Kádner. Hejtman Bubeníček vyzval starostu, aby svůj požadavek zpracoval písemně, a kraj se jím bude zabývat. Další problém vidí starosta Nové Vsi v Horách ve výbavě dobrovolných hasičů.  „Našim hasičům chybí zejména oblečení k zásahům a čerpadlo. Pro horské obce jsou dobrovolní hasiči velmi důležití. Než se k nám dostanou profesionální sbory z podhůří, je po požáru,“ uvedl David Kádner. I v tomto případě přislíbil hejtman pomoc.

Při své cestě po horách navštívili hejtman Bubeníček a radní Klika Dětský domov v Hoře Svaté Kateřiny, který je příspěvkovou organizací kraje. S ředitelkou Martinou Stawiarzovou debatovali o problematickém rozhodnutí nahradit dětské domovy pěstounskou péčí. Ředitelka domova také zástupce kraje seznámila s plánovanou rekonstrukcí systému vytápění, který je v současné době zcela nevyhovující. Objekt dětského domova je vytápěn elektrickou energií pomocí zastaralých akumulačních kamen. Navíc není zateplen.

„Musíme šetřit. U nás v horách se začíná topit mnohem dříve, než v podobných zařízeních třeba na Litoměřicku. Topíme ještě dávno po tom, co v podhůří topení vypínají. Do rozpočtu ale dostáváme stejně bez ohledu na umístění zařízení v horské části Ústeckého kraje. Abych s penězi na topení vyšla, nemůžeme si dovolit vytápět místnosti tak, jak bychom chtěli,“ postěžovala si hejtmanovi ředitelka domova. Rekonstrukce za více než šest miliónů korun by ale částečně měla problém s vytápěním vyřešit. Nově se v dětském domově bude topit plynem a vybuduje se také plynová přípojka.

Poslední zastávku v horách měli hejtman Bubeníček a radní Klika v obci Brandov. Uvítala je čistá, ukázková obec, kde se zdálo být vše na svém místě a tak, jak to být má. Starosta Jiří Mooz uvedl návštěvu z kraje na nově zrekonstruovaný obecní úřad. Zmínil se o důležitosti horské školy, která je hlavně pro děti z nejvzdálenějšího Brandova jedinou dosažitelnou. Vyzdvihl potřebu spolupráce hasičských záchranných sborů na obou stranách hranic, které zlegalizovala nedávná dohoda obou států, a připomněl, že stejně důležitá a potřebná dohoda by byla také v oblasti zdravotnictví. Pochválil Program obnovy venkova, který je podle starosty velmi přehledný a pro obce i administrativně dostupný. „Program obnovy venkova jsme využili už čtyřikrát. Za podpory Ústeckého kraje jsme zrekonstruovali obecní úřad, místní hřbitov, park a v letošním roce hasičskou zbrojnici,“ uvedl starosta. Oba představitele kraje pak starosta Brandova pozval na prohlídku místního kostela. Ten byl za podpory sponzorů obce zrekonstruován ve dvou etapách. Kostel svatého Michaela se tak stal chloubou obce.

 

Zdroj: týdeník Homér

22
V Brandově navštívili zástupci kraje nově zrekonstruovaný kostel svatého Michaela archanděla. Na snímku se starostou Brandova Jiřím Moozem.

33
V Dětském domově v Hoře Svaté Kateřiny se hejtman Oldřich Bubeníček setkal s nejmenšími dětmi, ty ostatní byly v době návštěvy ve škole.

44
S ředitelkou dětského domova Martinou Stawiarzovou diskutoval hejtman o budoucnosti podobných zařízení a o pěstounských rodinách.

55
Hory potřebují hlavně mladé rodiny a zachování školy, o tom se snažila zástupce kraje přesvědčit starostka Hory Svaté Kateřiny Hana Řebíková.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 7.10.2013 / 7.10.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém