Orientační nabídka


 

Německý prezident dnes navštívil v ústeckém muzeu expozici Naši Němci

Prezident Spolkové republiky Německo Frank-Walter Steinmeier navštívil spolu se svou chotí Elke Büdenbenderovou v pátek Ústí nad Labem. Prezidentský pár si prohlédl připravovanou výstavu Naši Němci, kterou v budově Muzea města Ústí nad Labem realizuje Collegium Bohemicum. Doprovodil je ministr zahraničí Jakub Kulhánek, v muzeu státnickou návštěvu přivítali i hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, primátor statutárního města Ústí nad Labem Petr Nedvědický a ředitel muzea Václav Houfek.
Tisková zpráva ze dne 27. srpna 2021
Prezident SRN
 

 
 

Německý prezident Steinmeier si v muzeu prohlédl výstavu Naši Němci věnovanou česko-německému soužití. V severočeském městě se zastavil na závěr své třídenní návštěvy České republiky. Do Berlína odpoledne odjel vlakem, po železnici do Prahy ve středu také přijel. „Děkuji za jeho třídenní oficiální návštěvu, která se opravdu povedla. Jsem rád, že jsme ušli tak dlouhou cestu a česko-německé vztahy jsou excelentní,“ uvedl na Twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Prezident s chotí se po přivítání v muzeu podepsali do pamětní knihy města. „Pomineme-li naše české prezidenty, tak po císařské návštěvě v roce 1901 je to z naše pohledu nejvýznamnější návštěva, kterou v této budově a v našem městě hostíme,“ řekl pro ČTK ředitel muzea Václav Houfek.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller zdůraznil při přivítání důležitost a provázanost česko-německých vztahů na regionální úrovni mezi Ústeckým krajem a Svobodným státem Sasko. „Realizujeme velké množství projektů v rámci přeshraniční spolupráce se sousedním Saskem. Z tohoto pohledu je pro nás česko-německé partnerství nejen důležité, ale i přirozené,“ zmínil ústecký hejtman.

Výstavou, která se veřejnosti otevře v polovině října, provedl návštěvu Petr Koura, ředitel společnosti Collegium Bohemicum, jež má expozici na starosti. „Reakce pana prezidenta na výstavu byly výborné. Prezidentský pár expozice zaujala, kdyby nejel vlak, zdrželi by se déle,“ uvedl pro ČTK Koura, od něhož Steinmeier převzal faksimilii první stránky rukopisu knihy Franze Kafky Zámek.

Ve 20 místnostech výstava nastiňuje dějiny česko-německého soužití na území dnešní České republiky od středověku do 20. století. Kromě politických dějin se dotýká kultury, zvyků, spolkové činnosti či sportování Němců v Čechách. Odhaluje méně známou historii, nevyhýbá se ani nacismu a odsunu. Plochou 1500 metrů čtverečních je větší než Sudetoněmecké muzeum v Mnichově.

Mezi exponáty jsou předměty každodenní potřeby, legendární motocykl Böhmerland (Čechie), dokumenty, knihy, amatérské záběry z odsunu. Prezidentovi mohl Koura ukázat i dopis Franze Kafky v češtině a němčině, zapůjčené památky z Lidic či předměty spojené s jedním z výsadkářů, kteří zemřeli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Výstava má podle Koury mimo jiné ukázat, že v českých zemích po staletí žili Němci, kteří ovlivňovali politiku a kulturu, cítili se být obyvateli českého království.

Za doprovodu hradní stráže pak prezident s chotí nastoupili na vlak a opustili město a Českou republiku.

Odjezd německého prezidenta z hlavního nádraží v Ústí nad Labem

Prezident SRN
Hejtman Jan Schiller (uprostřed) očekával příjezd německého prezidenta spolu s ústeckým primátorem Petrem Nedvědickým a ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem

Prezident SRN
Příchod německého prezidenta a jeho choti vzbudil velký zájem médií

Prezident SRN
Frank-Walter Steinmeier se podepisuje do pamětní knihy

Prezident SRN
První dáma Německa Elke Büdenbenderová připojila i svůj podpis

Prezident SRN
Přítomní hosté si po skupinách prohlédli s komentářem chystanou výstavu

Prezident SRN
Výstava Naši Němci zaujímá celkem 20 místností v budově muzea

Prezident SRN
Expozici připravuje společnost Collegium Bohemicum

 
Zodpovídá: Ing. Martin Volf
Vytvořeno / změněno: 27.8.2021 / 27.8.2021
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém