Orientační nabídka


 

Nová hřiště i divadelní festival s podporou Fondu Ústeckého kraje

logo ÚK
Každý, kdo četl slavný román Umberta Eca Foucaultovo kyvadlo, dobře ví, jak nejasná a zneužitelná je někdy hranice mezi realitou a fabulací. Stačí mít jen tušení o nějakém spiknutí nebo ukrytém templářském pokladu a potom už jen stačí trocha fantazie a umu si realitu tomuto cíli „přizpůsobit“. Pokud takto postupují románoví hrdinové, nikoho to nepohoršuje. Pokud však takto jednají novináři, jde nejenom o hrubé porušení profesní etiky, ale i vytváření zcela mylných závěrů, které jsou však čtenářům předkládány jako skutečnost. Ústecký kraj opakovaně odmítá scestné mentální postupy některých novinářů, kteří se i za cenu zjevné manipulace s fakty snaží najít cestu k pokladu – údajnému neobjektivnímu přerozdělování finančních prostředků v Ústeckém kraji na základě stranického klíče.
 

 
 

Ústecký kraj chce proto touto cestou opakovaně připomenout, že nabízí a poskytuje finanční prostředky na podporu rozvoje regionu prostřednictvím nejrůznějších dotačních titulů, zaměřených na specifické oblasti, např. podporu sportu a volnočasových aktivit, opravy památek, kulturní činnost, prevenci kriminality či obnovu venkova.

 

Těchto dotačních titulů a fondů má kraj na dvě desítky, přesto z nich není možné podpořit úplně všechny oblasti činností a aktivit. Právě pro tyto případy je určen Fond Ústeckého kraje (FÚK, dříve Fond hejtmanky - FH), který je zaměřen na podporu projektů, které nelze financovat z jiných dotačních titulů kraje. Hlavním účelem FÚK je podpora akcí regionálního významu, podpora činností neziskových organizací a finanční dary v případě mimořádných nebo významných událostí. Dalším účelem je podpora revitalizace a resocializace území dotčeného těžbou hnědého uhlí, týkající se okresů Ústí nad Labem, Teplice, Most a Chomutov.

 

V roce 2011 byl v rámci všech dotací kraje nejúspěšnější okres Litoměřice, který získal z Fondu vodního hospodářství přes 21 milionů korun. Okres Ústí nad Labem byl zase nejúspěšnější v žádostech z programu Sport a volný čas či podpory sociálních služeb. Z FH získalo nejvíce Mostecko, které ovšem naopak nečerpalo žádné prostředky z Fondu vodního hospodářství.

 

Pokud hodnotíme rozdělení finančních prostředků kraje ze všech dotačních titulů v letech 2009 – 2011, pak nejvíc peněz putovalo na Litoměřicko, druhé v pořadí je Chomutovsko, třetí Ústecko.

 

Ve FH, stejně jako ve všech ostatních dotačních titulech Ústeckého kraje, kopíruje samozřejmě počet přidělených dotací počet žádostí. Jinými slovy, kde se nejvíce žádá, tam také doputuje největší objem peněz. Pokud si tedy nikdo nepožádá, nemůže ani dostat žádné prostředky. Proto také do některých lokalit doputuje více finančních prostředků, než do jiných. Konkrétně u FH byli loni nejpilnější žadatelé z Chomutovska a Ústecka, v těchto okresech bylo také nejvíce žádostí podpořeno.

 

K investičním projektům podpořeným z FH v roce 2011 patřila například výstavba chodníků včetně bezbariérových úprav v Radonicích (dotace 3,6 mil. Kč), realizace dětského hřiště s mnoha herními prvky v Hoštce (716 tis. Kč), vestavba herny do mateřské školy ve Slavětíně (931 tis. Kč) nebo třeba instalace plošiny na speciální škole pro mentálně postižené v Ústí nad Labem.

 

„Velkou oblastí, která je často podporována z fondu, je kulturní a společenský život v kraji. Mezi poskytnutými dotacemi v loňském roce lze najít akce jako Noc kostelů organizovanou Biskupstvím litoměřickým, Národní zahájení Dnů evropských památek v ČR, Mezinárodní folklórní festival České Středohoří, pravidelné celoroční Severočeské farmářské trhy či Festival zakázané hudby Terezín, nad kterým přebírám pravidelně záštitu spolu s prezidentem republiky,“ říká hejtmanka Jana Vaňhová.

 

Při schvalování záleží také na kvalitě projektu a na tom, zda nemůže být podpořen z jiných zdrojů. Některé z projektů, které byly v minulosti ve FH zamítnuty, získaly krajskou podporu z darů od významných podnikatelských subjektů. To je například případ podpory turistického využití lokálních železničních tratí (Kozí, Švestková či Doupovská dráha). Zatímco v uplynulých letech to byla podpora tratí z FH, loni kraj využil prostředků, které získal jako dary.

 

Příkladem obce, která opakovaně žádá a také dostává dotace nejen z FH, jsou Třebívlice. Od roku 2003 každoročně získaly finanční prostředky z různých programů, celkově se částka blíží devíti milionům. Je ovšem logické, že nemohou očekávat podporu všech podaných žádostí. Jen v loňském roce Ústecký kraj schválil tři dotace a jeden dar pro tuto obec.

 

Žádosti o příspěvek z FH přijímá a administrativně zpracovává odbor strategie, přípravy a realizace projektů, který je správcem FÚK, dříve FH. Tento odbor také poskytuje konzultace při přípravě žádosti, realizaci projektů i zpracování závěrečné zprávy a vyúčtování, organizuje také proškolení žadatelů. Postup při podávání žádosti, jejím vyhodnocení, případném přidělení dotace a závěrečném vyúčtování je zcela transparentní a řízený jasnými pravidly stejně jako všechny dotační programy.

 

Žádosti o příspěvky z FH posuzuje pracovní skupina, její doporučení následně projednává a o poskytnutí či neposkytnutí dotace rozhoduje Rada Ústeckého kraje, resp. Zastupitelstvo Ústeckého kraje. V tomto volebním období se schvalovalo poskytnutí či neposkytnutí dotací z FH celkem šestnáctkrát, v polovině případů šlo o jednomyslný souhlas zastupitelů, v polovině případů se pár zastupitelů zdrželo hlasování, jen jedenkrát se vyskytl jeden hlas proti. Souhlas s rozdělováním dotací z FH jde tedy napříč celým politickým spektrem krajského zastupitelstva.

 

Dotace ve většině případů tvoří max. 70 % z celkových nákladů, rada či zastupitelstvo však může schválit podíl dotace až do výše 100 procent. Vyúčtování musí být nakonec předloženo opět správci fondu, a to do tří měsíců od ukončení projektu.

 

Pro ilustraci uvádíme stručnou statistiku z posledních dvou let:

                                    2010                                        2011

            Počet   Fin. objem                    Počet   Fin. objem

Přijaté žádosti               380       169 mil. Kč                  362       142 mil. Kč

Poskytnuté dotace        103         30 mil. Kč                  131         50 mil. Kč

 

Tolik fakta. Nezodpovězenou otázkou v dnešní době zůstává, kolik takových románových fabulací nám každý den předkládají média jako pravdu? Pokud by novináři pracovali skutečně profesionálně a seriózně, a nesnažili se vytvářet umělé senzace s cílem zvýšit náklad a přilákat čtenář, jako je tomu například v případě fondů Ústeckého kraje, svět by byl o něco veselejší.

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 30.1.2012 / 30.1.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém