Orientační nabídka


 

Nová lůžka pro osoby akutně intoxikované alkoholem nebudou zřizována

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Nemocnice potřebná lůžka mají, dokáží po odborné zdravotnické stránce tento problém zvládnout a v současné době ho zvládají. Zřízené samostatných lůžek by nebylo řešením, protože intoxikace je často spojena s další diagnózou, ať už je to úraz nebo psychiatrická diagnóza. Co se týče případné agresivity osob intoxikovaných alkoholem a bezpečnosti zdravotnického personálu, musí tyto věci řešit složky k tomu určené, tedy policie.
 

 
 

Nová lůžka pro osoby akutně intoxikované alkoholem nebudou zřizována

 

Tisková zpráva ze 14.11.2003

 

Lůžka určená pro vystřízlivění nebo vyspání osob akutně intoxikovaných alkoholem nebo jinými omamnými látkami nebudou v nemocnicích, které jsou příspěvkovými organizacemi Ústeckého kraje, zřizována. Rozhodla o tom Rada Ústeckého kraje na své schůzi 12. listopadu. Rada se před přijetím tohoto rozhodnutí podrobně seznámila se stavem a návrhy na řešení problematiky akutních intoxikací alkoholem v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a Nemocnici Most. Odbor zdravotnictví krajského úřadu vypracoval jako podklad pro rozhodnutí rady srovnání řešení problematiky akutní intoxikace alkoholem v Ústeckém, Moravskoslezském,  Libereckém  a Olomouckém kraji.

V Moravskoslezském a Olomouckém kraji v současné době sice fungují záchytné protialkoholní stanice, které kraje financují ze svého rozpočtu,  ovšem podle dostupných informací se výhledově počítá se snížením jejich počtu. V Libereckém kraji je problematika osob intoxikovaných alkoholem řešena obdobně jako v Ústeckém kraji, tedy prostřednictvím nemocnic, přičemž péči o osoby akutně intoxikované alkoholem hradí zdravotní pojišťovny.

Zdravotní péče o osoby akutně intoxikované alkoholem s další diagnózou je v Ústeckém kraji zajištěna v nemocničních zařízeních dostačujícím způsobem. „Nemocnice potřebná lůžka mají, dokáží po odborné zdravotnické stránce tento problém zvládnout a v současné době ho zvládají. Zřízené samostatných lůžek by nebylo řešením, protože intoxikace je často spojena s další diagnózou, ať už je to úraz nebo psychiatrická diagnóza. Co se týče případné agresivity osob intoxikovaných alkoholem a bezpečnosti zdravotnického personálu, musí tyto věci řešit složky k tomu určené, tedy policie. Rozhodně není možné, aby policie odkládala do nemocnic problematické osoby, které nejsou v ohrožení života. Kraj nemůže zřizovat cely a intoxikované osoby někam zavírat, nemá pro to oporu v současné legislativě a lehce bychom se mohli dostat do rozporu se zákonem,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc.         

Rada dále konstatovala, že řešení problematiky alkoholismu a s ním spojených rizik je ze strany Ministerstva zdravotnictví nedostačující. Ministerstvo nepodporuje provoz protialkoholních záchytných stanic a na úhradách péče poskytované  v protialkoholních záchytných stanicích se nepodílí zdravotní pojišťovny. V současné době neexistuje dlouhodobá státní koncepce pro řešení této problematiky, i když z populačních průzkumů vyplývá, že tento problém je velmi závažný.

Vydala: Mgr. Romana Konečná, tisková mluvčí Ústeckého kraje

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 19.11.2003 / 19.11.2003 | Zveřejnit od-do: 19.11.2003-19.12.2003
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém