Orientační nabídka


 

Nová výzva kotlíkových dotací v Ústeckém kraji

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) a Státní fond životního prostředí České republiky (SFŽP ČR) dnes vyhlásily novou výzvu kotlíkových dotací a zveřejnily její finální podmínky. Pro Ústecký kraj je vyčleněno přes 70 milionů korun, za které bude možné vyměnit přes 400 zastaralých kotlů na pevná paliva za kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. V případě vyššího zájmu o dotaci nad rámec přidělených finančních prostředků počítá MŽP s navýšením alokace projektu. Výzva je opět zaměřena na nejzranitelnější domácnosti – zejména seniory a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení.
Tisková zpráva ze dne 5. dubna 2023
Nové kotlíkové dotace
 

 
 
Od září 2024 začne ze zákona platit zákaz vytápění starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. MŽP poskytuje na jejich výměnu dotace již od roku 2015 a díky velmi úspěšnému programu kotlíkových dotací už bylo v Ústeckém kraji vyměněno téměř 5 600 kotlů a vyplaceno přes 631 milionů korun. Dotace může pokrýt až 95 % způsobilých výdajů. Na tepelné čerpadlo lze čerpat dotaci v maximální výši 180 tisíc korun a na kotel na biomasu v maximální výši 130 tisíc korun.

Ústecký kraj vyhlásí výzvu pro občany do konce června a příjem žádostí zahájí v průběhu srpna letošního roku. Podání žádosti bude možné do 31. srpna 2024. Příjem žádostí bude zajištěn opět elektronicky. Žadatelem o dotaci může být vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, samostatně vytápěného bytu v bytovém domě nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci v Ústeckém kraji. 

Stejně jako v předchozí výzvě kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti bude umožněno vyplacení dotace formou zálohy a doplatku po provedení výměny. Záloha bude žadateli uvolněna na základě zálohové faktury vystavené dodavatelem, po dokončení a doložení realizace bude zbylá částka uvolněna na základě doložení všech potřebných dokladů. Kotlíkovou dotaci mohou využít i zájemci, kteří již výměnu tepelného zdroje provedli. Výdaje jsou způsobilé i zpětně od 1. ledna 2021.

Zájemci, kteří nesplňují podmínky pro nízkopříjmové domácnosti, mohou využít dotace na výměnu zdrojů z programu Nová zelená úsporám, který od září nově nabídne i příspěvek na výměnu starých plynových kotlů za tepelná čerpadla.

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 5.4.2023 / 5.4.2023 | Zveřejnit od: 5.4.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém