Orientační nabídka


 

Nové turistické lákadlo v Sasku: Dálková pěší trasa po hřebeni Krušných hor a Vogtlandu

11
Turistická novinka Krušných hor a Vogtlandu: od 13. května si turisté budou moci užít pěší turistiku „v nové kvalitě“ na hřebenové trase vedoucí po hřebeni Krušných hor a Vogtlandu. V tento den bude nová, certifikovaná trasa slavnostně otevřena na hoře Auersbergu v Krušných horách, nedaleko Johanngeorgenstadtu.
 

 
 

Tato nadregionální dálková pěší trasa, která používá slogan „je tu všechno, kromě medvědů“, vede od Altenbergu-Geisingu podél česko-saského horského hřebenu přes přírodní park Krušné hory a Vogtland až po Blankenstein v Durynsku. Jako jeden z nejvýznamnějších meziregionálních projektů v Sasku by se hřebenovka měla v následujících letech stát hlavním tématem pro cestovní ruch v obou regionech.

Certifikovaná trasa – hřebenovka Krušných hor a Vogtlandu je jednou ze čtyř certifikovaných tras ve Svobodném státě Sasko, a je první meziregionální turistickou trasou v Sasku, která získala certifikaci od Německé turistické asociace.

 

Slavnostní otevření hřebenovky

„Přijďte na hřeben“, tak lákají organizátoři návštěvníky, zástupce turistických sdružení, cestovního ruchu a místní politiky na slavnostní otevření od 13. do 15. května 2011 na Auersbergu, kde hřebenovka odstartuje svou první turistickou sezónu. Oficiální slavnostní zahájení se uskuteční 13. května 2011 za přítomnosti saského státního ministra životního prostředí a zemědělství Franka Kupfera. Zúčastní se ho také zástupci 70 turistických sdružení. Kromě zábavy ve stánku Freibergu, programů pro děti a informačních stánků čeká na návštěvníky pět pěších tras na hřebenovku s průvodcem. Návštěvníci si tak mohou novou certifikovanou trasu vyzkoušet na vlastní kůži, ať už s průvodci místních sdružení, nebo jako rodinnou procházku s hledáním pokladů.

 

Pěší turistika na nejvyšší vrcholy Krušných hor a Vogtlandu

Turisté se mohou těšit na srozumitelné značení trasy, cesty vedoucí přírodou, rozmanitou krajinou a také na přátelské hostitele. V návaznosti na historickou modrou hřebenovku, která od roku 1904 vedla převážně po české straně Krušných hor, budou návštěvníci vedeni na nejvyšší vrcholky Krušných hor a Vogtlandu, jako např. Auersberg (1019 m), Fichtelberg (1215 m), Topasfelsen Schneckenstein (883 m). Celkově je třeba překonat převýšení mezi 415 a 1215 m, výstup může být celkem namáhavý, ale budete odměněni nezapomenutelnými výhledy. Trasa je značená modrým vodorovným pruhem na bílém podkladu s nápisem KAMM neboli hřeben. Od května do října si tak můžete neomezeně užívat kvalitní turistiky.

Turistická sdružení Krušných hor a Vogtlandu připravila balíčky služeb pod heslem „turistika bez zavazadel“, které nabízí potěšení a odpočinek na hřebenovce. Na výběr máte tzv. hřebenové týdny s 13 přenocováními po celé trase, hřebenové týdny s šesti přenocováními s vlastním výběrem etap nebo také krátké, víkendové a sváteční pobyty – „hřebenovka na pár dnů“ s třemi přenocováními. V ceně jsou zahrnuty také doplňkové služby, jako je převoz zavazadel, mapy, popisy tras, ErzgebirgsCard – Krušnohorská karta s průvodcem volného času. Přehledná mapa k trase včetně výškového profilu trasy a informací o obcích a zajímavostech na trase je k dispozici v turistických sdruženích v Krušných horách a ve Vogtlandu.

 

Základní informace

Hřebenová cesta Krušných hor a Vogtlandu nabízí turistům odpočinek v nedotčené přírodě: tři čtvrtiny stezky se nachází v přírodním parku Krušné hory-Vogtland. Můžete zde obdivovat vzácné přírodní útvary, živočichy i rostliny, jako např. geologické atrakce – čediče na Hirtsteinu u Marienbergu, jezevce, tetřívka obecného a ledňáčky.  Celých 183 km hřebenovky vede Krušnými horami, 80 km Vogtlandem a 26 km Durynskem – jde tedy o turistickou trasu s výrazným meziregionálním charakterem. Turisté mohou také přejít na českou stranu a vychutnat si výhledy i na druhou část hor – to ještě před několika lety bylo nemyslitelné.

Hřebenovka vedle dálkové pěší turistiky nabízí také řadu cílů pro jednodenní výlety: podél trasy se nachází více než 23 muzeí, 150 řemeslných dílen lidového umění z Krušných hor, často s možností prohlídky, nesčetné množství památek na hornictví, více než 25 zařízení pro volný čas, včetně bazénů, kluziště, letní bobové dráhy, zážitkových a naučných stezek, rozhleden, hradů, zámků a dvou historických železnic. Realizace projektu „certifikovaná trasa – hřebenovka Krušných hor a Vogtlandska“ byla podpořena turistickými sdruženími a sdruženími cestovního ruchu v Krušných horách a Vogtlandu, městy a obcemi podél trasy, přírodním parkem Krušnohoří-Vogtland a státním podnikem Saské lesy. Projekt je financován z „Programu rozvoje pro venkovské oblasti ve Svobodném státě Sasko za období 2007-2013“, za přispění Evropské unie a Svobodného státu

Sasko, zastoupeného Státním ministerstvem životního prostředí a zemědělství.

 

Vybudování a otevření nové hřebenovky úzce souvisí s projektem „Česko – saský turistický region – NOVÁ KVALITA“, který odstartoval letos v lednu a jehož hlavním cílem je společná česko-saská propagace Krušnohoří jako uceleného a atraktivního území.

 

 

Kontakt

Paní Jana Vierig

Tourismusverband Erzgebirge e.V.

Adam-Ries-Str. 16

09456 Annaberg- Buchholz

Telefon: +49 (0)3733 188 00-16

Fax: +49 (0)3733 188 00-20

E-Mail: presse@tourismus-erzgebirge.de

Internet: www.kammweg-erzgebirge-vogtland.de

 

1
Pohled na město hraček Seiffen

2
Výstup k 1019 m vysoké hoře Auersberg s výhledem na přehradu Sosa

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 4.5.2011 / 4.5.2011
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém