Orientační nabídka


 

Nové zařízení pro seniory v Litoměřicích

a
Vybudování nového domova pro seniory na Dómském pahorku v Litoměřicích stálo celkem 190 mil. Kč, z toho 110 miliony přispěl stát formou dotací, zbylých osmdesát investovaly Litoměřice ze svého rozpočtu. Nové zařízení bude sloužit 108 klientům, první obyvatelé se přestěhovali již v září.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 7. října 2009

Statistické a demografické údaje jednoznačně předpovídají prodlužování střední délky života, tedy stárnutí populace. Jestliže na počátku minulého století byla střední délka života u mužů 45, u žen 55 let, dnes je to u mužů již 72 a u žen dokonce 77 let. Západní Evropa na situaci začíná reagovat, u nás je dosud geriatrických specializovaných zařízení jako šafránu a na situaci reagují jen některé samosprávy. Příkladem může být město Litoměřice, které nechalo vybudovat své nové zařízení pro seniory, jež bude poskytovat nepřetržitou sociální péči. Slavnostního otevření nového domova pro seniory, které proběhlo ve čtvrtek 1. října, se zúčastnili kromě zástupců města, ministerstva práce a sociálních věcí, zástupců projekční kanceláře a investora, starostů okolních obcí a dalších hostů i zástupci Ústeckého kraje a jeho krajského úřadu. Pozvána byla členka krajské rady pro sociální věci Jana Ryšánková a vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Petr Severa. Své požehnání novému objektu dal i litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

   Vybudování nového domova pro seniory na Dómském pahorku stálo celkem 190 mil. Kč, z toho 110 miliony přispěl stát formou dotací, zbylých osmdesát investovaly Litoměřice ze svého rozpočtu. Město si tak vyřešilo problém s nedostatečnou kapacitou stávajícího zařízení, které bylo uzpůsobeno pouze pro maximálně 50 klientů. Nové zařízení bude sloužit 108 klientům, první obyvatelé se přestěhovali již v září.

   Jana Ryšánková nám na místě řekla: „Zařízení jsem si podrobně prohlédla, oceňuji architektonické řešení i umístění domova ve středu města, kde bude sloužit spolu s volně přístupným parkem jako místo setkávání nejen seniorů, ale i široké veřejnosti. Představy o tom, že všichni staří lidé mají možnost využít domácí péče, jsou podle mne scestné už vzhledem k naší legislativě, ale je to dáno i možnostmi rodin postarat se o své rodiče a prarodiče, dále pak zdravotním stavem seniorů. S prodlužováním věku života logicky přicházejí nemoci a ne každý je ochoten, ale i schopen se o nemocného starého člověka postarat. A právě k všestranné péči o ty, kteří především ze zdravotních důvodů domácí péče ať agentur nebo rodiny využívat nemohou, by měla sloužit podobná zařízení. O seniory v Litoměřicích se bude starat Farní charita, což je kvalitní poskytovatel sociálních služeb se zkušenostmi, zázemím a kvalifikovaným personálem, takže věřím, že noví obyvatelé domova zde budou spokojeni. Osobně si myslím, že milý a lidský přístup je důležitější než cokoli jiného a péče o seniory je obecně podceňovaná, jak lidsky, odborně i finančně. Přitom se tu i pro firmy a podnikatele otevírá ohromný prostor v sektoru služeb pro staré lidi, který je marketingově zcela opomíjen. A to nemám na mysli pouze zdravotní pomůcky“, tvrdí radní Ryšánková.

    Také místostarosta Jiří Landa se domnívá, že ducha a kvalitu zařízení dělají především lidé, kteří se o seniory budou starat. Podmínky pro poskytování kvalitní péče město dalo k dispozici, teď již záleží na poskytovateli, jaké služby a přístup novým obyvatelům domova nabídne.

 (od dop., foto Litoměřický deník)

1

2

3
Krajská radní J. Ryšánková v novém litoměřickém zařízení

 

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 7.10.2009 / 7.10.2009 | Schváleno / Zrušeno: 7.10.2009 / 6.11.2009
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém