Orientační nabídka


 

Novinka: Publikace a film "Židovské památky Ústeckého kraje"

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Novinka: Publikace a film
Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc byl osmý (poslední) den židovského svátku Chanuky u křtu nové publikace a DVD o židovských památkách v našem regionu.
 

 
 

Tisková zpráva ze 12. prosince 2007

Novinka: Publikace a film „Židovské památky Ústeckého kraje“

Když byl před necelými dvěma roky náměstek hejtmana Petr Fiala v Izraeli, neměl s sebou jediný doklad o tom, jak se v Ústeckém kraji staráme o židovské památky. To byl popud k několikaměsíčnímu úsilí, na jehož konci bylo ve čtvrtek 12.12. ve 12 hodin slavnostní a reprezentativní představení publikace a DVD filmu „Židovské památky Ústeckého kraje“.

            V sídle teplické židovské obce obě díla poprvé ukázal představitelům kraje, statutárních měst regionu, zástupců jednotlivých židovských obcí a novinářům předseda Židovské obce Teplice Oldřich Látal. Publikaci i „dévédéčko“ realizoval Ústecký kraj právě s ní jako největším partnerem. Celý projekt byl financován z prostředků Společného regionálního operačního programu, a to,  jak řekl v úvodu slavnosti hejtman Jiří Šulc, částkou půldruhého milionu korun. „Podařilo se nám sehnat potřebné prostředky a konečně se můžeme prezentovat nejvýznamnějšími židovskými památkami v tomto regionu. A máme být na co pyšní, náš kraj patří k územím, která v naší zemi mají opravdové skvosty a řadu nejvýznačnějších památek. O židovských památkách ale nevydáváme jen knihu a DVD, ale Ústecký kraj se také v posledních letech finančně podílí i na opravách. Třeba hřbitovů a dalších památek.“

Publikace s multimediálním nosičem a přehlednou mapou dokladuje, že v severních Čechách bylo 37 lokalit s židovskými památkami, deset z nich je dodnes zachovaných. K nejhodnotnějším patří například hřbitovy v Teplicích či Sobědruhách, děčínská a úštěcká synagoga, památník v Ústí nad Labem nebo největší židovská synagoga České republiky v Žatci. O všem obrazem a zasvěceným slovem hovoří také DVD „Dědictví“

            Součástí slavnostního poledne bylo i vystoupení pěveckého sboru Poupata z Mateřské školy Maršovská (tři nádherné židovské písně) nebo požehnání obou děl  (vlastně čtyř: publikace, CD-ROMu, DVD a mapy) z úst Chaima Kočího, duchovního z Karlových Varů.

 

Připravil: Zbyněk Šebesta, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení tiskových informací

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 742, 603 192 629

sebesta.z@kr-ustecky.cz

 

         

Novinka: Publikace a film

Jiří Šulc, Oldřich Látal a Chaim  Kočí žehnají nové publikaci a dokumentu na DVD.
Jiří Šulc, Oldřich Látal a Chaim Kočí žehnají nové publikaci a dokumentu na DVD.

Novinka: Publikace a film

Novinka: Publikace a film

Novinka: Publikace a film

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 12.12.2007 / 12.12.2007 | Zveřejnit od-do: 12.12.2007-12.1.2008
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém