Orientační nabídka


 

Novohradská pouť - letos ve znamení oslav 550 let od založení jimlínského hradu

j
O víkendu 16.-17. května uspořádala příspěvková organizace Ústeckého kraje Zámek Nový Hrad tradiční novohradskou pouť, která byla zcela věnována oslavám 550 let Nového Hradu v Jimlíně. Za sobotu a neděli zavítalo na zámek na pět tisíc návštěvníků. Poblahopřát ke kulatým oslavám přijel i hejtman Oldřich Bubeníček a krajská radní pro oblast kultury Jitka Sachetová.
 

 
 

„Zámek Nový Hrad se stal v posledních letech neodmyslitelným místem rodinných výletů na zajímavé akce a prohlídky zámku s rozrůstajícími se sbírkami. Mezi návštěvníky nejsou už jen obyvatelé Lounska, kde se zámek nachází, a zájemci z celého Ústeckého kraje, ale i turisté z celé republiky,“ říká radní Jitka Sachetová.

Co mohli návštěvníci tento víkend v areálu jimlínského zámku vidět? Na dvou pódiích se střídala středověká hudba Arcus, scénický historický šerm Equites, praporečnická show, kouzelník Rudy Harden, pouliční divadlo a dobové tance Hortus Gratiae. Nabídku zajímavé podívané a zábavy doplňovaly stánky řemeslníků, středověké tržiště, soutěže pro děti a rytířský tábor. V okolí zámku si děti mohly užít kolotočů, houpaček a dalších atrakcí, lákaly je i dobroty v klasických pouťových stáních. Pro příchozí byla připravena i prohlídka zámku zaměřená na rod Kolowratů a založení Nového Hradu.

Vyvrcholením dvoudenního programu Novohradské pouti byl příjezd poslů krále Jiřího z Poděbrad a předání zakládací listiny Albrechtovi z Kolowrat, ve které mu král udělil „stavební povolení“ pro Nový Hrad.

Na návštěvnickou sezónu 2015 přichystal zámek Nový Hrad spoustu novinek, jednak 550. výročí od založení Nového Hradu, ale i pestřejší prohlídky zámkem. Ve spolupráci s rodinou Kolowrat-Krakowskými a správci jejich zámku v Rychnově nad Kněžnou se podařilo interiéry zámku doplnit o kopie gotických mužských portrétů Kolowratů, zakladatelské rodiny jimlínského zámku a dalších obrazů. Vedle tohoto se podařilo vypátrat na Státním hradě a zámku v Českém Krumlově další původní obrazy, které byly ze zámku odvezeny knížecí rodinou Schwarzenbergů v 19. a 20. století. I ty se na Nový Hrad vrací.

První zmínka o Novém Hradu pochází ze 14. století, kdy rytíř Záviš z Jimlína nechal nad obcí Jimlín postavit novou, kamennou tvrz, palácového typu. Po smrti posledního z jimlínského rodu v roce 1453, se dědictví ujal Albrecht Bezdružický z Kolowrat, který se svolením krále Jiřího z Poděbrad, ze dne 2. května 1465, začal s přestavbou tvrze na honosný hrad „s věžemi a příkopy s mosty…“ V průběhu devíti let stavby se Albrecht z Kolowrat začal psát jako Novohradský. Vznikla tak nejen nová větev rodu Kolowratů, ale i název hradu a veliké prosperující panství. V držení zmíněného rodu byl Nový Hrad více než sto let.

V posledních letech zámek jako majetek Ústeckého kraje (dříve ve správě Oblastního muzea v Lounech, od ledna 2012 však jako samostatná příspěvková organizace kraje) prochází systematickou rekonstrukcí.

Více informací o zámku Nový Hrad naleznete na www.zameknovyhrad.cz.

Reportáž z akce můžete zhlédnout na U-TV http://u-tv.geniusmediatv.cz/aktuality/novohradska-pout.html

Připravil: OMK

j
Albrecht z Kolowrat čte listinu od krále Jiřího z Poděbrad. Od té doby uplynulo 550 let, kdy začala éra Nového Hradu.

j
Radní Jitka Sachetová se zajímala o řemeslné zpracování aragonitu

j
Hejtman Oldřich Bubeníček s chotí dorazili na pouť s vnoučaty

j
Věž zámku prochází rozsáhlou rekonstrukcí

j

j

j

j

j

j

j

j

j

j

j

j

j
Josef Kabát, ředitel příspěvkové organizace Ústeckého kraje Zámek Nový Hrad, informoval hejtmana o akcích pro návštěvníky, které jsou připraveny v letošním jubilejním 550. roce Nového Hradu













 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 17.5.2015 / 17.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém