Orientační nabídka


 

Nový unikát Podkrušnohorského technického muzea vznikl za podpory kraje

up
V Podkrušnohorském technickém muzeu byl dnes 22. dubna představen zrenovovaný unikát, národní technická památka, parní těžní stroj. Ten se tak stal dalším jedinečným exponátem hornického skanzenu v bývalém dole Julius III. Otevření nové expozice se zúčastnil Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje. Kraj ze svých dotačních titulů na renovaci stroje významně přispěl.
 

 
 

Technická památka pochází z roku 1891 a je evropským unikátem. Po dílčích technických úpravách sloužil těžní stroj až do roku devadesátých let minulého století, jak uvedl ředitel muzea Zbyněk Jakš.

Vlastimil Vozka, předseda správní rady muzea, představil také přítomným nově získané původní výrobní štítky, které v době, kdy bylo celé zařízení odstaveno z provozu, někdo odcizil. Hosté ceremoniálu včetně hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka pak štítky na stroj znovu připevnili.

„Renovace historického těžního stroje je dalším krokem k uctění tradice těžby uhlí, které se zde těžilo a já věřím, že se bude i nadále těžit. Je hezké, že se stroj podařilo zachovat, aby návštěvníci takový unikát mohli vidět na vlastní oči. Těší mě, že se o expozice muzea zajímají školy a mladá generace. Ústecký kraj se bude dál snažit podpořit rozšiřování expozice," řekl hejtman Oldřich Bubeníček.

Parní těžní stroj je důležitou částí expozice, která přibližuje hornictví i chemický průmysl. Stroj vypadá jako nový, ale funkční zatím není, což by se mohlo do dvou let změnit. Na opravu získalo muzeum dotaci od Ústeckého kraje a těžebních společností v regionu.

V roce 2003 vzniklo v prostoru bývalého hlubinného dolu Julius III mezi Mostem a Litvínovem Podkrušnohorské technické muzeum, jehož hlavním cílem je ukázat veřejnosti historii dobývání a zpracování uhlí v centrální části severočeské hnědouhelné pánve.

Posláním muzea je rozšíření možností cestovního ruchu o unikátní objekt v historickém prostředí, zajištění kulturních akcí a obohacení společenského života regionu.

Dlouhodobým záměrem je vytvoření zóny průmyslových a technických památek podkrušnohorského regionu, zaměřených konkrétně na obory hlubinného a povrchového dobývání v hnědouhelných pánvích severozápadních Čech, úpravu a jiného využití uhlí, nebo chemický průmysl.

Expozice ukazují též zvyky, obyčeje a tradice spojené s hornickým životem a obnovou krajiny narušené důlní činností.

Velmi autenticky působí expozice právě díky tomu, že jsou umístěny v prostorách bývalého hlubinného dolu Julius III. v Mostě-Kopistech. Vystavené historické exponáty dávají návštěvníkům například možnost „fárání“ do uměle vytvořené štoly, nebo prohlídky expozice užití uhlí pro chemické zpracování.

Podkrušnohorské technické muzeum, o.p.s., vzniklo díky podpoře Hospodářské a sociální rady Mostecka a v současnosti muzeum podporuje mimo jiné Ústecký kraj a těžební společnosti.

Připravil: OMK

1
Hejtmana Oldřicha Bubeníčka vítá ředitel muzea Zbyněk Jakš

2

9
Výrobní štítek připevnili na stroj hejtman Oldřich Bubeníček, předseda správní rady muzea, poslanec PSP a krajský zastupitel Vlastimil Vozka a mostecký primátor Jan Paparega

8

7

6

5

4

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 21.4.2015 / 21.4.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém