Orientační nabídka


 

Nový investor oznámil záměr postavit v zóně Triangle svůj závod

1
Plánovaný podnik by se měl zaměřit na opravy plynových turbín z celé Evropy, Afriky a Středního východu. Investor vybíral místo pro realizaci svého záměru mezi dvaceti lokalitami v Evropě a nakonec se rozhodl pro Ústecký kraj. Hejtmanka Jana Vaňhová vyjádřila přesvědčení, že spolupráce investora, kraje a agentury CzechInvest završí projekt úspěchem.
 

 
 

Americká společnost Solar Turbines, součást světoznámého koncernu Caterpillar Inc., dnes podepsala předběžnou dohodu o záměru, jehož výsledkem by měla být stavba nového high-tech opravárenského centra pro plynové turbiny této značky ve strategické průmyslové zóně Žatec Triangle. Pokud se plány investora naplní, vyroste na severu Čech jediný závod společnosti Solar Turbines, který v regionu Evropy, Afriky a Středního východu zvládne renovace klíčových součástí turbín potřebných pro jejich následné generální opravy. Svoje plány firma Ústeckému kraji oficiálně představila právě dnes.

 „S ohledem na současnou hospodářskou situaci a konkurenci dalších států v Evropě považujeme za velký úspěch to, že se nám ve spolupráci s agenturou CzechInvest podařilo přesvědčit významnou společnost Solar Turbines pro ohlášení záměru investovat v průmyslové zóně Triangle. Již delší dobu usilujeme o to, aby byla tato zóna přístupná i menším podnikatelům, kteří zajistí nová pracovní místa pro obyvatele v regionu. Díky plánované investici Solar Turbines by mělo postupně vzniknout na 450 nových kvalifikovaných pracovních míst, jejich nabídku však chceme s přílivem dalších potencionálních společností zvyšovat,“ zdůraznila hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

 „V současné době je v regionu Evropy, Afriky a Středního východu v provozu celá řada našich turbín, a proto se Solar Turbines strategicky rozhodl posílit své globální kapacity pro technologicky náročné opravy nutné pro generální opravy,“ vysvětluje Peter Taylor, Vice President Solar Turbines Turbomachinery Products. „Díky stavbě tohoto zařízení přímo v Evropě nabídneme našim zákazníkům v tomto regionu mnohem lepší služby, protože se tím omezí čas na dopravu, což urychlí dodávky renovovaných turbín zpět ke klientům.“

 „Solar Turbines je jednou z nejvýznamnějších investic, kterou agentura CzechInvest v posledních letech pro Českou republiku zprostředkovala,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest. „Investor si vybíral z několika zemí Evropy a za dnešním podpisem dohody o záměru stojí doslova stovky hodin práce našich zaměstnanců.“

Peter Taylor ze společnosti Solar Turbines rovněž ocenil vstřícnost Ústeckého kraje. Ten během krátké doby realizoval potřebná opatření, která v konečném důsledku vedla k tomu, že by plánovaný závod společnosti měl vyrůst právě v průmyslové zóně Triangle. „Ústecký kraj se snažil investorovi vyjít maximálně vstříc. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda dohodu o záměru s investorem podepíše právě Česká republika,“ zdůraznila hejtmanka Jana Vaňhová. „Na území České republiky jsme nenašli žádné jiné místo, které by vyhovovalo našim požadavkům,“ dodal Peter Taylor.

 „Opravárenské centrum společnosti Solar Turbines je technologicky velmi náročný projekt, který dokonale využívá všech výhod České Republiky – kvalitní infrastruktury, vynikající geografické polohy, zkušených zaměstnanců a především naší dlouhé tradice špičkové strojírenské výroby,“ vypočítává Stanislav Martínek, ředitel Divize Investice agentury CzechInvest.

 V regionu Evropy, Středního východu a Afriky v současné době pracuje několik tisíc turbín firmy Solar Turbines. Každou z nich přitom po přibližně 30.000 hodinách provozu čeká povinná kontrola a generální oprava. A právě to bude mít podle představ společnosti plánovaný žatecký podnik na starosti. S pomocí pokročilých metod kontroly, přesného strojírenství a špičkových technologií by se tu měly obnovovat klíčové části turbín. Produkce žateckého závodu bude nabíhat postupně a plné kapacity by podle plánů investora měla dosáhnout v roce 2020.

1
Setkání představitelů Ústeckého kraje, Solar Turbines a CzechInvest.

2
Viceprezident Solar Turbines Peter Taylor (uprostřed), finanční ředitel Kevin Wilkinson (vlevo) a ředitel pro Evropu Bill Ginty.

3
Hejtmanka J. Vaňhová, její náměstek A. Fišera (vpravo) a J. Sixta,

vedoucí odboru podpory průmyslu a podnikání (vlevo), uvedli setkání s investorem.

4
Peter Taylor při prezentaci záměru Solar Turbines.

5
Podpis předběžné dohody o záměru společnosti Solar Turbines.
6
Výměna listin podepsané dohody znamená start nového projektu pro zónu Triangle.

(Snímky: Zbyněk Šebesta)

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 4.3.2010 / 4.3.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém