Orientační nabídka


 

O muzea a galerie v Ústeckém kraji je zájem

K dnešnímu datu mimo interval pro zveřejnění na webu.
Odbor kultury a památkové péče krajského úřadu, spolu s Asociací muzeí a galerií ČR, pobočkou v Ústí nad Labem, dnes (18. ledna) představil na tiskové konferenci práci muzeí v Ústeckém kraji v uplynulém roce a přiblížil jejich plány pro rok 2006.
 

 
 

TISKOVÁ ZPRÁVA ze dne 18.1. 2006

 

O muzea  a galerie v Ústeckém kraji je zájem

 

Odbor kultury a památkové péče krajského úřadu, spolu s Asociací muzeí a galerií ČR, pobočkou v Ústí nad Labem, dnes (18. ledna) představil na tiskové konferenci práci muzeí v Ústeckém kraji v uplynulém roce a přiblížil jejich plány pro rok 2006. Na tiskové konferenci byli přítomní všichni ředitelé muzeí z regionu, většina z těchto institucí patří mezi krajské příspěvkové organizace.

Z hlediska návštěvnosti byl pro muzea a galerie v kraji rok 2005 úspěšný. „Průměrný počet návštěvníků muzeí byl 18,5 tisíce, v galeriích pak 6 tisíc. Tento stav je stabilní již po několik let,“ říká Petr Novák, vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu. „U nás jsme vloni přivítali zhruba 19 tisíc lidí. Věřím, že letos překonáme magickou, dvacetitisícovou hranici. Oficiálně totiž zpřístupníme zrekonstruovaný mlýn a nabídneme prohlídku lepší hospůdky třicátých let. Vznikne tím druhý zajímavý turistický okruh,“ konstatoval v průběhu konference František Ledvinka ze zubrnického Skanzenu lidové architektury. Nové výstavy, expozice, přednášky, komponované pořady nebo doprovodné prezentace připravují i jeho kolegové z muzeí a galerií v Teplicích, Chomutově, Litoměřicích, Lounech, v Mostě a v Děčíně. Výjimkou je pro letošek muzeum v Ústí n.L., které je od 1.ledna 2006 uzavřeno a stěhuje se do náhradních prostor.

Ústecký kraj zřizuje Oblastní muzea v Děčíně, Litoměřicích, Lounech, Mostě a Chomutově a regionální muzeum v Teplicích. Děčínské muzeum má ještě pobočky v Rumburku a Varnsdorfu, teplické muzeum pobočku v Krupce. Lounské muzeum provozuje i Archeologický skanzen v Březně u Loun a spravuje Nový Hrad v Jimlíně. Mezi krajské příspěvkové organizace patří také Galerie Benedikta Rejta v Lounech s expozicí na zámku Peruc, Galerie výtvarného umění v Mostě, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem a Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Na provoz těchto příspěvkových organizací vyčlenil kraj v roce 2005 ze svého rozpočtu 80,6 milionu korun, pro letošní rok pak 82,7 milionu korun. Příjemným faktem pro veřejnost je skutečnost, že muzea v našem kraji v posledních letech nemění ceny vstupného a vernisáže je možné navštívit zcela volně.

 

  

připravila: Naďa Kocábková, kancelář hejtmana Ústeckého kraje

oddělení informací a vnějších vztahů

Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem

tel. 475 657 741

kocabkova.n@kr-ustecky.cz

 

 

 
Zodpovídá: administrátor
Vytvořeno / změněno: 20.1.2006 / 20.1.2006 | Zveřejnit od-do: 20.1.2006-20.2.2006
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém