Orientační nabídka


 

O nominaci Hornické kulturní krajiny na seznam UNESCO

a
Nominace Hornické kulturní krajiny Krušnohoří k zápisu na Seznam UNESCO je výrazem úcty a respektu ke kulturnímu dědictví naší země. Shodli se na tom noví radní pro oblast kultury a památkové péče Ústeckého a Karlovarského kraje –J. Sachetová a O. Kalaš.
 

 
 

Tisková zpráva ze dne 31. ledna 2013

Minulý týden jednali v Praze s náměstkyní Ministerstva kultury ČR Annou Matouškovou. Hlavním cílem setkání bylo navázat spolupráci se zástupci nových krajských politických reprezentací a pokračovat v přípravě společné česko-německé nominace statku Hornická kulturní krajina Krušnohoří/Erzgebirge k zápisu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jednání se také zúčastnili další představitelé MK ČR a členové české části řídící skupiny i české části smíšené pracovní skupiny připravující realizaci tohoto projektu. Ústecký kraj na setkání zastupovala krajská radní Jitka Sachetová, za Karlovarský kraj se účastnil radní  Oleg Kalaš. „Měli jsme možnost podrobně se seznámit s historií procesu přípravy nominace i s jejím současným stavem. Oba kraje deklarovaly svou podporu projektu. Zápis na seznam UNESCO pro nás znamená zásadní zvýšení prestiže Ústeckého kraje mezi ostatními destinacemi, navíc oba dva kraje a jejich obce se ke své montánní tradici a dědictví s tím spojenému hrdě hlásí,“ zdůraznila radní Sachetová.

Náměstkyně ministryně kultury Anna Matoušková apelovala na oba kraje, aby v rámci nominace mimo jiné zohlednily nominační projekt ve svých rozvojových a dalších strategických materiálech, finančně ho podporovaly a navázaly užší spolupráci se starosty příslušných obcí. Ministerstvo kultury ČR navíc nabídlo přítomnost svých představitelů na zasedáních zastupitelstev, rad či komisí krajů.

Na přípravě nominace spolupracují na české straně Ústecký a Karlovarský kraj a dotčené obce – Krupka, Měděnec, Kovářská, Jáchymov, Boží Dar, Horní Blatná a Abertamy. Byla navázána oficiální spolupráce mezi Českou republikou, kterou zastupuje ve věcech UNESCO Ministerstvo kultury ČR, a Svobodným státem Sasko, který zastupuje Státní ministerstvo vnitra. Společná oficiální žádost o zápis bude předložena Centru UNESCO Spolkovou republikou Německo v únoru 2014.

Připravil Odbor kultury a památkové péče krajského úřadu

 

1
Radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová, Anna Matoušková, náměstkyně ministryně kultury ČR

 a radní Karlovarského kraje Oleg Kalaš

a

 
Zodpovídá: Mgr. Zbyněk Šebesta
Vytvořeno / změněno: 31.1.2013 / 31.1.2013 | Schváleno / Zrušeno: 31.1.2013 / 28.2.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém