Orientační nabídka


 

O vouchery od kraje na rozvoj podnikání je zájem

Ústecký kraj spustil příjem žádostí o dotace pro malé a střední podnikatele z Operačního programu spravedlivá transformace 2021–2027. Jedná se o celkem tři programy: Voucher pro rozvoj podnikání, Inovační voucher a Digitální voucher.
Tisková zpráva ze dne 20. února 2024
Vouchery
 

 
 
Všechny tři programy se od samého počátku setkaly se značným zájmem. Příjem žádostí do programu Inovační voucher musel být dokonce krátce po svém zahájení pozastaven, protože celkový požadavek na dotace ze strany zájemců překročil více než 130 % celkové alokace finančních prostředků tohoto programu. 

„Velký zájem o dotační programy ze strany podnikatelů zejména v oblasti inovací vypovídá o potřebnosti a důležitosti této podpory pro rozvoj a transformaci nejen firem samotných, ale i celého regionu,“ uvedla radní pro oblast přípravy a realizace projektů Iva Dvořáková.

V současné době probíhá příjem žádostí do zbývajících dvou programů a doručené žádosti průběžně procházejí hodnocením z hlediska splnění formálních kritérií a kritérií přijatelnosti. Úspěšné žádosti následně budou předloženy k projednání a schválení Radě Ústeckého kraje. 

V oblasti rozvoje podnikání mohou žadatelé využít dotace zejména na pořízení strojů, přístrojů zařízení, hardwaru, softwaru, vybavení provozovny a dalšího hmotného nebo nehmotného majetku pro své podnikatelské aktivity. Dotaci však mohou použít také na stavební úpravy nebo poradenství a vzdělávání. Maximální výše dotace, o kterou je možné požádat, je 500 tisíc korun.

Digitální voucher nabízí finanční prostředky pro přípravu procesu digitální transformace podniku nebo zvýšení jeho digitální zralosti. Za tímto účelem mohou firmy z dotace financovat zpracování analýzy digitální zralosti podniku, studie proveditelnosti pro nasazení digitálních nástrojů nebo digitálního auditu. Pokud již analýzou či studií proveditelnosti disponují, mohu dotaci využít na pořízení softwaru, hardwaru, strojů nebo zařízení, jejichž využití je v souladu s těmito dokumenty. Maximální výše dotace, o kterou je možné požádat, je 500 tisíc korun.

Inovační voucher je určen na podporu inovačního potenciálu podniků například v podobě pořízení hardware nebo softwaru, který přispěje k vývoji nového produktu nebo služeb nebo zvýšení jejich funkčnosti. Dotaci mohou firmy použít také na zajištění testování, měření, vývoje svého produktu i služby nebo tvorbu produktu zcela nového. Možným nákladem jsou také mzdové náklady pro pozici inovátora. Maximální výše dotace v tomto programu, je 1 milion korun.

„V případě, že bychom vyhodnotili výzvy jako úspěšné, navrhla bych jejich opakování. I proto už nyní vytváříme případnou rezervu finančních prostředků,“ nastínila radní Dvořáková.

Podrobné informace o jednotlivých programech jsou k dispozici zde: Vouchery pro podnikatele: Vouchery pro podnikatele: Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)

Vouchery EU

 

 
Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 20.2.2024 / 20.2.2024 | Zveřejnit od: 20.2.2024
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém