Orientační nabídka


 

O výzvách vzdělávání v Ústeckém kraji s odborníky

Ústecký kraj uspořádal v prostorách krajského úřadu konferenci Výzvy vzdělávání v Ústeckém kraji, jejímž cílem bylo seznámit představitele samospráv na úrovni obcí s rozšířenou působností se stavem vzdělávání v regionu. Akce se konala pod záštitou radní Jindry Zalabákové. Osobně ji podpořil také hejtman Jan Schiller.
Tisková zpráva ze dne 10. května 2023
01
 

 
 
Konferenci zahájila radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková. „Že je vzdělávání dětí v moderní době výzvou, všichni víme. Důležité je jít naproti pokroku, sledovat nové metody ve vzdělávání a umět je aplikovat v praxi. Naším cílem je mít spokojené žáky i učitele. Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat například dětem nadaným,“ uvedla v úvodu akce Jindra Zalabáková, která zde také vystoupila s příspěvkem na téma Ústecký kraj pro vzdělávání.

Problematice vzdělávání v Ústeckém kraji se věnovali odborníci z řad České školní inspekce, organizace PAQ Research či Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). O podmínkách a výsledcích vzdělávání – specifikách Ústeckého kraje z pohledu České školní inspekce promluvil ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. S přednáškou Prevence vzdělávacího neúspěchu na území Ústeckého kraje v datech vystoupil Karel Gargulák z organizace PAQ Research. O specifické podpoře vzdělávání regionu ze strany MŠMT hovořila náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy Martina Běťáková. V závěru proběhla společná diskuze, během níž se mohli účastníci konference podělit o své zkušenosti i myšlenky týkající se dané problematiky.
Ministerstvo školství chystá a zavádí systémové prvky podpory, jako např. finanční i metodickou pomoc pro školy v rámci Národního plánu obnovy. Z čtyř set zapojených škol v republice je 98 základních a 13 středních škol právě v Ústeckém kraji. Letos v červenci zde také ministerstvo rozjede svůj projekt Střední článek, kdy budou metodici ministerstva působit přímo v regionu a pomáhat zřizovatelům i ředitelům s administrativními i pedagogickými záležitostmi. Ústecký kraj v rámci podpory školství zavádí příspěvek pro nově nastupující učitele vybraných oborů, upravuje a modernizuje svůj systém stipendií a nově se zaměří i na podporu nadaných dětí.

1
Konferenci zahájila radní Jindra Zalabáková

 

2
Akci osobně podpořil také hejtman Jan Schiller

 

3
O podmínkách a výsledcích vzdělávání v kraji hovořil Tomáš Zatloukal

 

4
Na konferenci nechyběli ani Zdenka Vachková (vpravo), předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost, či krajský zastupitel Bohumil Ježek

 

5
Účast na konferenci byla obrovská

 

 
Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková
Vytvořeno / změněno: 10.5.2023 / 10.5.2023
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém