Orientační nabídka


 

O zdravotnickém vzdělávání a evropských směrnicích

001
To byla témata workshopu, který se odehrál v Drážďanech a v rámci kterého si zkušenosti vyměňovali čeští a němečtí zástupci vybraných škol. Za Ústecký kraj se ho zúčastnily ředitelka VOŠ zdravotnické a SŠ zdravotnické v Ústí nad Labem Miroslava Zoubková a předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost ZÚK Dagmar Waicová.
Tisková zpráva z 8. března 2013
 

 
 

Workshop na téma „Evropské směrnice a zdravotnické vzdělávání – zkušenosti v Německu a České republice“ zorganizovala vedoucí projektu „Podpora příhraniční spolupráce ve zdravotnictví v oblasti vzdělávání, kvalifikace a kooperace“ Markéta Knoppik. Cílem konference bylo přiblížit vzdělávací systém a uznávání odborných kvalifikací v Německu a České republice.

Mezi klíčové řečníky patřili: pedagogický ředitel Rainer Helmig z Carus Akademie Drážďany, ředitelka Miroslava Zoubková z Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy zdravotnické Ústí nad Labem,  ředitel Urlich Peter Hühmer z Carus Akademie Drážďany, odborná učitelka Eva Fridrichová a zdravotní sestra Radka Motlová také  z Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední školy

„Naše škola se snaží poskytnout žákům a studentům i možnost zahraničních stáží. Úspěšná je spolupráce s projektovým centrem Management Akademie Sachsen International v Drážďanech. Díky této spolupráci se podařilo navázat kontakt s ošetřovatelskou školou v Drážďanech a se záchranářskou školou v Riese, v jehož rámci se uskutečnilo několik výměnných stáží studentů jak v nemocnicích v Drážďanech, tak i německých studentů v ústecké Masarykově nemocnici,“ řekla ředitelka ústecké školy.  

V letošním školním roce pak bude v rámci projektu Leonardo da Vinci zahájena spolupráce s ošetřovatelským domovem v Plymouth v Anglii, kde následně proběhne odborná stáž žáků a studentů v oblasti péče o seniory a dlouhodobě nemocné. V rámci téhož projektu se podařilo připravit odbornou stáž pro žáky a studenty oboru diplomovaný zubní technik v zubních laboratořích v Německu.

„Díky všem těmto aktivitám byl v loňském roce škole udělen titul Páteřní škola Ústeckého kraje. Budeme se snažit i nadále o jeho udržení a o to, aby se škola rozvíjela a plnila tak funkci moderní vzdělávací instituce,“ dodala ředitelka.

„Jsem ráda, že Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední škola zdravotnická v Ústí nad Labem je naší páteřní školou, jejíž absolventi nalézají uplatnění ve zdravotnickém terénu nejen v České republice, ale i v zahraničí,“ řekla Dagmar Waicová.

Z diskuze vyplynulo několik společných závěrů. „Systém vzdělávání v Německu a v Česku je sice odlišný, ale zároveň je v obou zemích stejný problém při hledání vhodného uplatnění či studia v zahraničí. Národní certifikáty jako maturitní vysvědčení či výuční listy si mezistátně příliš nerozumějí, protože stvrzují často úplně odlišné vzdělávací úrovně,“ doplnila předsedkyně. Evropský rámec kvalifikací (EQF) je velmi důležitým údajem při uplatnění člověka na evropském trhu práce, protože zahrnuje údaje o jeho nejvyšším dosaženém vzdělání a zprostředkovává zahraničním zaměstnavatelům informaci o tom, co uchazeč doopravdy umí.

01
Dagmar Waicová a Miroslava Zoubková (vlevo) na workshopu v Drážďanech

01


 

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 8.3.2013 / 8.3.2013 | Účinnost do: 8.4.2013
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém