Dvě sedmičlenné komise hodnotily v pondělí 10. července soutěžní výrobky za Ústecký kraj. Tvořili je zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
V Ústeckém kraji je dlouhodobě o značku Regionální potravina enormní zájem. Jedná se o region, kde je do soutěže každoročně přihlášeno nejvíce výrobků z celé České republiky. V letošním roce jich bylo 224 od 43 výrobců. Jestli i v tomto roce obsadí Ústecký kraj první příčku v počtu soutěžících výrobků, budeme vědět po skončení soutěže.
K udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
Retro šunkový salám, Daniel Stříbrný, Louny |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Vepřové maso od zrcadla, Varoza, s.r.o., Březno |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Julčin tučný tvaroh s medem, Barbora Marešová, Břvany |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Kozí kefír, Jakub Laušman, Držovice |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Onďasův podmáslák, Jiří Ondečko, Děčín |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Karamelový větrník, Janka Kovandová, Libouchec |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Sedmý schod, Žatecký pivovar, spol. s r.o., Žatec |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Květák, Petr Tůma, České Kopisty |
9. |
Ostatní |
Vejce bílek + žloutek, Papei, a.s., Roudnice n. L. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Zdroj: Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF
Regionální koordinátor soutěže: Ludmila Holadová - Okresní agrární komora Most