Orientační nabídka


 

Občané Ústeckého kraje jsou o 10 kg lepší

001
V některých rodinách je pečlivé třídění odpadu synonymem ohleduplného chování k přírodě i celé společnosti, bohužel zdaleka ne ve všech. V mnoha domácnostech ještě přetrvávají staré zvyky a zabývat se tříděním odpadků je u nich zřejmě ztrátou času.
Tisková zpráva z 5. března 2012
 

 
 

Každý obyvatel  Ústeckého kraje v roce 2010 vyprodukoval průměrně 307 kg komunálních odpadů.  Je to o 10 kg méně než průměrný obyvatel ČR, který vyprodukoval 317 kg. Ve srovnání s jinými kraji se Ústecký kraj pohybuje na 6. místě. To by bylo celkem potěšitelné. Problémem však je, že většina tohoto množství odpadu  byla uložena na skládku.  V celé naší republice skončí na skládce celých 68% komunálního odpadu. Přitom v Evropě je to pouhá třetina komunálních odpadů, máme tedy co dohánět. 

 

Zastoupení jednotlivých způsobů nakládání s KO v Ústeckém kraji v letech 2005-2010 si můžete prohlédnout na následujícím grafu:

 

01
Zdroj dat: Ústecký kraj3, graf zpracovalo ECMaK

 

Tímto zastoupením jednotlivých způsobů nakládání s odpady není v Ústeckém kraji (a stejně tak i v ČR) dodržována hierarchie nakládání s odpady; tzv. „odpadová pyramida,“  což je považováno za jeden z hlavních problémů i v ostatních krajích. Pomoci má Plán odpadového hospodářství (POH), jehož účelem je vytvoření podmínek pro předcházení vzniku odpadů a nakládání s nimi dle platné legislativy. Základním strategickým cílem POH je snižování měrné produkce odpadů nezávisle na úrovni ekonomického růstu, maximální využívání odpadů jako náhrady primárních přírodních zdrojů a minimalizace negativních vlivů na zdraví lidí a životní prostředí při nakládání s odpady4. 

 

I když se budeme snažit nevytvářet zbytečný odpad a pečlivě třídit, stále tu nějaký odpad vznikat bude. Skládky nic neřeší, pouze problém odkládají do budoucna, s těmito ekologickými časovanými bombami se budou muset jednou vypořádat naše děti. Jak tedy naložit s odpadem, který se nedá recyklovat, ale naše společnost ho produkuje? V současné době se pohybuje množství sládkovaného směsného KO v Ústeckém kraji okolo 280 000 tun ročně3. Možným řešením se zdá být stavba spaloven, které KO nejen spalují, ale především využívají k výrobě tepla či elektřiny. Energetickým využíváním dojde ke zvýšení využívání KO a sníží se jeho množství ukládané na skládky. Pak se Ústecký kraj, a potažmo, i celá ČR zlepší v naplňování hierarchie nakládání s odpady.

 

Chcete-li se dozvědět bližší podrobnosti o tom, jak je plněn  Plán odpadového hospodářství Ústeckého kraje, přečtěte si článek „Komunální odpad – realita versus plányna webových stránkách Ekologického centra Most pro Krušnohoří  http://www.ecmost.cz/.

 

 

 

Zdroje:

1 ČSÚ, Produkce, využití a odstranění odpadu v roce 2010 (vydáno 2011)

2 ČSÚ: Statistická ročenka Ústeckého kraje 2006 – 2011

3 Krajský úřad Ústeckého kraje, Hodnotící zpráva o plnění Plánu odpadového hospodářství Ústeckého kraje za rok 2010, 10.11.2011

4 Krajský úřad Ústeckého kraje, Plán odpadového hospodářství Ústeckého kraje, 12/2004

 

Připravila: Mgr. Renáta Červenková, ECMaK, VÚHU a.s.

 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 5.3.2012 / 5.3.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém