Orientační nabídka


 

Občané Ústeckého kraje mají právo na dostupnou komplexní onkologickou léčbu

logo ÚK
Dne 2. března dojde ke schůzce zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR, odborných společností a Krajské zdravotní, a. s. k problematice statusu Komplexního onkologického centra Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Schůzka je výsledkem jednání na ministerstvu zdravotnictví 10. února, kdy se hejtmanka Ústeckého kraje a zástupci Krajské zdravotní, a. s. sešli s ministrem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami a odbornými společnostmi pro oblast onkologické léčby, nad tématem zachování statusu ústeckého onkocentra.
 

 
 

Avizovaný záměr Ministerstva zdravotnictví ČR odejmout status Komplexnímu onkologickému centru Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, jedinému centru v Ústeckém kraji, doslova pobouřil veřejnost na severu Čech. Pochopitelné jsou obavy zástupců odborné veřejnosti v čele s lékaři, obavy zástupců samospráv i znepokojení politické reprezentace napříč politickým spektrem kraje.

 

Nejpřirozenější a největší obavy ale mají logicky ti, kterých se onkologická onemocnění bezprostředně dotýkají, obyvatelé severních Čech a především onkologičtí pacienti a jejich nejbližší rodinní příslušníci. A je to pochopitelné. V našem kraji, stále ještě poznamenaném ekologickými důsledky těžby hornin a těžkým průmyslem, není snad rodina, které by se nedotklo onemocnění rakovinou. Dokládá to i nebývalý zájem a tlak veřejnosti na dané téma, se kterým se ve své pozici v poslední době setkávám.

 

Množství jednání na nejrůznějších úrovních, ale i komunikace s obyčejnými lidmi, kteří se na mě obracejí telefonicky, běžnou i elektronickou poštou, ale i nebývalý zájem médií, to vše mě ubezpečuje, že lidem z Ústeckého kraje není osud dostupné superspecializované onkologické péče lhostejný. Není to ale jen zájem o dané téma, jsou to především projevy podpory, které mě ubezpečují, že musíme udělat vše pro zachování komplexního rozsahu onkologické péče v kraji.

 

Není myslitelné, že by Ústecký kraj, jeden z onkologicky nejpostiženějších regionů v České republice, měl podle záměrů Ministerstva zdravotnictví České republiky přijít o status komplexního onkologického centra. Věřím, že tvrzení ministerských úředníků o dostatečné síti onkocenter nesměřuje k pohrdání lidmi s rakovinou ze severu republiky, a že ustanou snahy o proděravění zmiňované sítě. Uvidíme 2. března, Krajská zdravotní, a. s. je na jednání připravena.

 

Spolu s managementem Krajské zdravotní, a. s. budu usilovat o zachování ohroženého statusu ústeckého onkocentra a věřím, že schůzka obou stran povede k vyjasnění stanovisek, dojednání jasných podmínek a k řešení, které  - i za cenu případných dočasných ústupků - bude brát ohled na onkologické pacienty.

 

Mgr. Radek Scherfer, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 24.2.2012 / 24.2.2012
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém