Orientační nabídka


 

Občané Velemína mají jasno – dálnici D8 je třeba urychleně dokončit

1
Ve čtvrtek 30. září odpoledne se uskutečnilo ve Velemíně setkání občanů za účasti hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové a starosty obce Jiřího Skalického. Tématem byla dostavba dálnice D8. Na setkání prezentovali zástupci ústeckého zdravotního ústavu závěry studie o dopadech emisní zátěže z dopravy v obci na zdraví obyvatel.
 

 
 

Tisková zpráva z 30. 9. 2010

 

 

„Občané v obcích na objízdných trasách nedostavěného úseku D8 trpí nadměrnou dopravou, dochází k ohrožení jejich zdraví a majetku,“ řekla v úvodu setkání Jana Vaňhová. „Dosud nebyla provedena žádná měření, která by určila míru zdravotních rizik pro občany. Proto jsme požádali Zdravotní Ústav v Ústí nad Labem, aby provedl měření v obcích Lovosice a Velemín. Cílem bylo získat údaje o tom, do jaké míry jsou občané postižených obcí vystaveni zdravotním rizikům,“ dodala hejtmanka.

 

Studie uvádí, že z hlediska zdravotních dopadů emisí z dopravy ve Velemíně jsou nejvýznamnější superjemné částice, které obsahují nebezpečné karcinogeny, jako jsou dioxiny a další škodlivé organické látky. Jejich koncentrace jsou z hlediska dopadu na zdraví obyvatel významné.

 

Z účasti na setkání se omluvil ministr dopravy Vít Bárta a jeho poradce Miroslav Patrik z organizace Děti Země. Ta svými aktivitami významně zbrzdila stavbu dálnice. Občané se zajímali o harmonogram dostavby dálnice. Přítomný zástupce Ředitelství silnic a dálnic Pavel Lány přislíbil, že stavitelé udělají vše pro co možná nejrychlejší dokončení dálnice.

 

Dostavba dálnice je pro místní důležité téma. Zprovozněná dálnice na obou stranách Českého středohoří přivedla do Velemína a ostatních obcí v oblasti hustý dopravní provoz. Po každé ze dvou nejpoužívanějších objízdných tras jezdí 10-20 tisíc aut denně a řešení je v nedohlednu. Stát sice dostavbu dálnice nezastavil, ale odložil termín jejího dokončení. Podle posledních odhadů nebude hotova dřív než v roce 2013.

 

Hejtmanka Jana Vaňhová občany ujistila, že kraj bude nadále tlačit kompetentní orgány k tomu, aby byl chybějící úsek dálnice co nejdříve hotov a vyvine maximální úsilí při přípravě nových územních rozhodnutí, nutných pro dostavbu.

2

32

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 1.10.2010 / 1.10.2010
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém