Orientační nabídka


 

Obecní úřad Nové Sedlo se přestěhoval na bývalou faru

ns
Za účasti hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a jeho 1. náměstka Stanislava Rybáka se naplno rozeběhl provoz nového obecního úřadu v Novém Sedle na Žatecku. Objekt vznikl přebudováním bývalé fary, kterou obec v minulosti získala. Na otevření a prohlídku nového obecního úřadu pozval představitele vedení kraje starosta obce Petr Sýkora.
 

 
 

O přestavbě fary na obecní úřad podrobně informoval místní měsíčník Novosedelský zpravodaj, který obyvatelé obce dostávají do poštovních schránek:

V červnu 2011 jsme vás poprvé ve zpravodaji informovali o tom, že fara, kterou obecní úřad Nové sedlo odkoupil od církve, byla uvolněna a je možné zahájit přípravné práce na rekonstrukci vnitřních i vnějších prostor. Od té doby jsme pravidelně psali o tom, jak probíhá její oprava.

Faru nechala postavit v roce 1734 Marie Klára von Pottpusch. Fara byla přestavěna v letech 1912-1913, a sice tak, že vchod byl přeložen na přední průčelí. Vnitřek farského domu (fary) byl přestavěn patronem Dr. Hanušem Dammem. V roce 1922 padla málem za oběť požáru. V roce 1926 dal Jan Kolář faru, která byla dosud pokryta šindelem, zastřešit eternitovými taškami a zřídit okapy. Jako jediný dům v ulici má fara malou předzahrádku.

Církev však budovu neudržovala a namísto nezbytných oprav ji dokonce přes kategorický nesouhlas tehdejšího starosty obce pana Vladimíra Kořenského pronajala k bydlení. Farní budova se ocitla v havarijním technickém stavu. Po jejím uvolnění se stalo hlavním cílem rekonstrukce faru opravit a vybudovat prostory pro potřeby obecního úřadu, tak aby nebyl ani v nejmenším narušen původní ráz domu. Objekt si vyžádal kompletní rekonstrukci vnitřních prostor, fasády i bezprostředního okolí budovy.

V březnu 2015 proběhla kolaudace a do nových prostor byl postupně přestěhován obecní úřad. Přemístěna sem bude také místnost historie, která se v současné době nachází v Domě s pečovatelskou službou, a tím se uvolní další prostor, který budou moci využívat senioři pro své potřeby.

Památkový objekt, který pomalu chátral, byl zachráněn. Jedná se o krásnou stavbu, jejíž opravou byla zachráněna jedna z dominant naší obce.

Starosta Petr Sýkora do posledního vydání zpravodaje napsal:

Řada z Vás již navštívila obecní úřad v nových prostorách bývalé fary a podle ohlasů občanů se zrekonstruovaný objekt líbí. V současné době probíhají dokončovací práce na vydláždění nádvoří. Přestěhováním OÚ obec získá dvě bytové jednotky, které již byly dle rozhodnutí zastupitelstva přiděleny našim občanům. V měsíci květnu bude provedeno úplné vyklizení bývalého úřadu a následně se započne s jejich rekonstrukcí.

ns
Před novým obecním úřadem v Novém Sedle (zleva) starosta Petr Sýkora, náměstek hejtmana Stanislav Rybák a hejtman Oldřich Bubeníček

ns

ns


 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 5.6.2015 / 5.6.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém