Orientační nabídka


 

Oblastní muzeum v Chomutově má nejlepší muzejní publikaci roku 2014

gm
Chomutovské muzeum získalo prestižní ocenění v národní soutěži muzeí Gloria musaealis. V roce 2014 vstoupila tato soutěž do svého třináctého ročníku, který společně vyhlásily Ministerstvo kultury ČR a Asociace muzeí a galerií ČR. Ve XIII. ročníku soutěžilo 62 muzeí a galerií z celé České republiky, které přihlásily celkem 87 projektů.
 

 
 

Soutěž si klade za cíl upozornit veřejnost na špičkové výkony v oboru muzejnictví – při tvorbě výstav a nových expozic, prezentování muzejních sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů i lokalit našeho kulturního dědictví. Je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku.

O pořadí soutěžních projektů rozhodovala sedmičlenná porota. Vyhlašovatelé na její návrh ocenili soutěžní projekty na prvních třech místech ve všech kategoriích a navíc udělili zvláštní ceny.

Nejvyšším oceněním v každé soutěžní kategorii je Cena Gloria musaealis, která se skládá z trofeje, diplomu a finančního ocenění ve výši 70 000 Kč.

Slavnostní předávání cen proběhlo ve čtvrtek 14. května 2015 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze, u příležitosti Mezinárodního dne muzeí (18. května). Za přítomnosti ministra kultury ČR se jej účastnila i členka Rady Ústeckého kraje pro oblast kultury a památkové péče Jitka Sachetová v doprovodu zástupců odboru kultury a památkové péče krajského úřadu.

Ústecký kraj letos prezentovalo Oblastní muzeum v Chomutově, příspěvková organizace, svým katalogem stálé expozice „Všemu světu na útěchu. Sochařství a malířství na Chomutovsku a Kadaňsku 1350–1590“ autorů Heleny Dáňové, Renáty Gubíkové a Jiřího Šlajsna.

Publikace věnovaná středověkému umění na Chomutovsku překračuje svým pojetím standardní sbírkový katalog stálé muzejní expozice a významně přispívá k poznání výtvarné kultury 14. – 16. století v severozápadních Čechách. Zpracování tématu vychází z hlubokých uměnovědných analýz vystavených děl a zároveň je zajímavou kulturněhistorickou sondou do historie chomutovských muzejních sbírek. Komplexním způsobem tak završuje dlouholeté badatelské úsilí muzejních pracovníků a poutavou formou přibližuje bohatství významných památek regionu.

Kniha byla vydána za podpory Ministerstva kultury ČR a programu přeshraniční spolupráce Cíl 3/Ziel 3 z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Chomutovští muzejníci získali nejvyšší ocenění z 35 přihlášených projektů v kategorii Publikace roku. Tímto jim náleží velké poděkování za reprezentaci Ústeckého kraje na poli kulturního dědictví.

Více informací o soutěži na http://www.cz-museums.cz/web/gloria_musaealis/titulni.

Zdroj: odbor kultury a památkové péče KÚÚK

gm

gm

 

 

 
Zodpovídá: RNDr. Zdeněk Rytíř
Vytvořeno / změněno: 16.5.2015 / 16.5.2015
 

 

Kontakt

Ústecký kraj
Velká Hradební 3118/48
400 01 Ústí nad Labem
tel.: +420 475 657 111
e-podatelna: epodatelna@kr-ustecky.cz
IČ: 70892156
DIČ: CZ70892156, je plátce DPH
Datová schránka: t9zbsva

Podrobný kontakt


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém